Thursday, September 8, 2011

Sambutan Aidilfitri 2011

Salam semua,

(Amaran: Sila tarik nafas panjang2 sebelum membaca. Ini adalah entry sambutan aidilfitri 2011 sekali harung. Jika tiba-tiba mata berpinar, pening kepala atau terasa mual secara tiba2 anda dikehendaki berhenti seketika dan menyambung kembali bacaan selepas anda terasa lega. Harap maklum)

Korang... entry sebelum ni janganla suspens sangat. Gurau2 je. Mustahil aku nak kuburkan blog ni kecuali aku terkubur sama ^___^ Ramadhan lalu memang mood blogging ke laut perginya. Tak tahu mengapa, rasa lebih puas menyepikan diri. Padahal lebih puas stalk blog orang lain :)

Tapi... lepas raya ni, aku dah berjanji pada diri sendiri. Nak ceriakan balik blog yang bak kata pepatah diubahsuai ikut bahasa pantai timur "Hidup segan mati tak mboh". Asyik baca blog orang je, orang pun nak baca blog aku jugak. Kalau dah hari2 mengadap tajuk entry "Langkawi Trip 2011" je tak ke muntah hijau? Terima kasih pengomen2 setia di ruangan komen pada entry lepas, berkobar2 korang komen bagi semangat jitu, Mak Izz pun berkobar2 untuk terus menulis dan bercerita. Walaupun banyak merepek dari kerepek dalam balang kat rumah... tapi korang tetap sudi nak baca T..T *nanges sambil sedut hingus

Untuk tidak menghampakan permintaan kawan2/pembaca blog setia, Mak Izz akan kembali aktif. Dun wori! Korang doa2lah pasni aku dapat bos sporting maka rezeki mengupdate blog terbentang luas gitew. Tiada kekangan lagi insyaAllah...

Langkawi Trip 2011 bakal  bersambung kemudian. Moh kita dahulukan kisah aidilfitri yang baru sahaja berlalu. Kang simpan lama2 basi pulak (ceay.. padahal membasikan cerita adalah hobi masa lampau). Katakan tidak pada entry basi lagi! ^______^

Tahun ni alhamdulillah.. Allah SWT masih panjangkan umur dan sihatkan tubuh badan kami sekeluarga untuk menyambut Syawal bersama-sama keluarga belah emak di Kuala Kangsar. Konsep bergilir masih diamalkan, jika tahun lepas beraya di Pahang (belah Farizal) tahun ni di Perak pulak la ye. Bertolak dari Jalan Kebun pada hari Ahad. Kali ni kami bertekad untuk pulang ke kampung mengikut jalan lama melalui Kuala Selangor - Teluk Intan - Kg. Gajah - Bota - Kuala Kangsar. Selalunya kami ikut hiway PLUS je. Kali ni nak ubah selera sikit, selain dari nak mengelak jem, kami juga nak singgah sebentar di rumah adik Farizal di Sungai Besar, Selangor (adiknya ada bengkel, so nak minta tolong gantikan absorber baru untuk kereta). Sementara kereta di bengkel, kami melepek melepak di rumahnya (atau rumah mertuanya).

Petang kereta siap! Perjalanan diteruskan ke Sungai Besar. Rasanya ramai yang sedia maklum apa yang seronoknya bandar Sungai  Besar ni. Kerepek2 adalah super sedap dan harganya jauh lebih murah banding di tempat lain. Tujuan utama menyinggah confirmlah sebab nak beli kerepek2 untuk dijadikan juadah jajan di pagi/petang/siang/malam raya :) 7 tahun lalu bandar Sungai  Besar ni dah jadi tempat wajib aku membeli-belah pada hujung minggu.  Maklumlah.. 2 tahun belajar di Politeknik Sultan Idris Shah di Sg. Ayer Tawar. Jaraknya ke Sungai  Besar 32km je. Haruslah henpon pakcik2/uncle2 teksi sapu menjadi hotline setiap hari Jumaat dicalling beratus kali oleh awek2 (sebab susah dapat line kat poli) untuk menjadi transportation utama ke Sungai  Besar. Hehehe...Bandar Sungai  Besar sudah berubah sedikit sebab terdapat 2 blok bangunan kedai 2 tingkat telah dibina. Ini bermakna Sungai Besar semakin maju (banyak kedai2 baru telah dibuka) Okla tu, seronok sikit budak2 poli keluar membeli-belah lepaskan tension belajar. Hikhik..

Kami buka puasa di restoran mamak (full house diknon). Dapat duduk pun tepi2 restoran je. Habis makan start meronda dari satu gerai ke satu gerai menjual kerepek untuk  memilih kerepek pilihan hati. Selain kerepek, ada juga jual kain baju, handbeg tiruan dan kasut bagai. Selain shopping kerepek, aku turut shopping samping raya untuk Izz dengan harga RM5 sahaja (sila nanges). Tahun ni memang aku tak plan langsung nak beli samping raya untuk budak ni, maklumlah kecik lagi. Takat pakai 10-15 minit pastu tanggal buat apa nak beli kan? Tapi memandangkan ramai yang bertanya "Tak beli samping untuk anak ke?"  Erm... bila dah beberapa orang dok menanya tu, terdetik pulak dalam hati nak belikan samping. At least pakai masa hari raya pertama je pun ok la kut. Harus cari yang paling murah agar tidak terasa rugi. Dalam kepala dah set, kalau jumpa samping betul2 murah baru aku belikan. Dah rezeki Izz agaknya, dapatla jugak samping seketoi dengan harga RM5. Haha.. jimat duit mak ko nak!

Malam semakin larut, hati menggedik2 tak nak teruskan perjalanan ke kampung terus. Konon2 suspen la ikut jalan lama sebab kali pertama mencuba. Maka check in di hotel murah di Sungai  Besar. Janji dalam hati pagi2 esok teruskan perjalanan ke kampung. Janji Melayu... pukul 10  baru terhegeh2 check out. Perjalanan really smooth tanpa sebarang cacat-cela (tarak jem wo) manyak best! Tapi 2 kali jugak kami terlajak jalan, terpaksalah patah balik mencari jalan pulang. Hihi.. pengalaman tu... Masuk je Kg. Gajah aku terus membuat taik mata sampailah ke Kuala Kangsar. Hahaha.. tido memang hobi aku kalo naik kereta. Dan nampaknya telah menjadi ikutan anak2 :P Tengah sedap terbungkang dalam kereta tu sayup2 aku dengar suara Farizal nyanyi lagu raya secara unplugged. Hahaha... (fyi radio kereta kami telah lama rosak hasil kerja tangan Izz masa kecil2 dulu) 

Sampai Kuala Kangsar matahari tengah terpacak atas kepala (pukul 12 la). Alhamdulillah.. sepanjang berada di kampung, cuaca adalah mendung tidak bererti hujan. Feeling lebih sikitlah. Park kereta di Arena Square tepi Sungai Perak untuk projek jelajah bazar. Hem.. hairan bin ajaib sebab tak banyak gerai2 bazar aidilfitri tahun ni. Ke manakah anda??? Tak puas hati.. tak puas hati. Farizal nak cari kopiah baru untuk pakai raya, ronda punya ronda tak jumpa yang berkenan di hati. Erm takpelah abah, nanti kita cari lain lah (atau pakai jelah kopiah tahun lepas tu) Hehehe... Sampai kampung jam 1 petang. Masa tu chef Yop (my cousin) sedang berhempas-pulas di dapur dengan Chik (mak sedaraku yang vouge iaitu adik mak) memasak rendang daging & ayam. 1 lagi menu adalah rendang udang (menu special untuk opah). Lemang dah siap masak, jadi mereka2 yang tiba lewat di kampung ni (aku dan lain2) tolong2 jelah apa yang patut.

Moh tengok entry bergambar pulak. Lagi feel kan?

 Malam raya. Main bunga api adalah 1 kewajipan. Izz sekadar melihat. Kiri, Zaid sepupu aku a.k.a pakcik Izz.

 Athirah yang sangat petah dan berani. Sepupu Izz (anak chef Yop) sebaya dengan Izz.

 Yang harus di'enterframe'kan selaku tuan punya kamera. Kat belakang tu laki sape noti pura2 taktau :)

2 beranak di pagi raya. Abah beraya dengan kopiah lama. Izz bergaya dengan samping barunya. Baju abah baju melayu tahun lepas. Izz baju baru (dalam ton warna yang sama) sebab baju raya tahun lepas Izz dah tak muat.

Pilihan tema sama macam kaler tahun lepas 'soft pink/peach' kes jimat punya pasal. Hasanah sorang kaler putih sebab aku tak buat baju kurung untuk dia, baju ni free dapat hadiah dari Achik (terima kasih Achik). Jimat-cermat amalan mulia ^___^

Ok memang tamak sebab letak 2 keping gambar :) Izz muka seposen sebab tensen kena paksa bangun pagi, kena mandi pagi dan kena pakai baju melayu lengkap bersamping. Izz tak pakai kopiah sebab kopiah 2 tahun lepas dah sempit, tak muat kepala. Oh ye sepit rambut Hasanah, Mak Long Izzah belikan (terima kasih Mak Long)
 Kak Ngah and family bertemakan alam sekeliling (hijo). Tengok mata Dian over! Kecik2 dah pandai bereyeshadow. Mak Teh dia dah pencen :) *pembaca sila pura2 tak  nampak baldi dan batang mop

Pagi raya abah ke masjid tunaikan solat sunat aidilfitri bersama ahli keluarga yang lain. Aku dan anak2 di rumah saje. Lepas balik dari masjid ramai2 menuju rumah Nyah Pijun untuk beraya. Setiap tahun wajibul raya rumah ni. Nyah Pijun adalah anak tunggal arwah Ayah Chik (abang sulung emak)

 My brothers. Dari kiri: Meer (21y), Hasanah (15m), En (27y) dan Yang (31y) Motif letak umur?

Keluarga  bahagia konon2. Sempat snappy before bertandang rumah Nyah Pijun. Abang Izz ni emosi manjang.

Anak dara ni bukan boleh pakaikan sepit rambut. Asyikkkkkk nak bukak. Aku rasa berpuluh2 kali jugak aku pakaikan lepas dia bukak. Last2 masuk beg je. Sabor Ji.. sabor! Kat belakang tu uncle (suami Chik).

Brothers (bukan kumpulan nasyid) bersama ayah. Eh takde gambar mak pulak raya tahun ni. Sori mak!

Jom jengah hari raya ke-2 pulak!

 Seriously aku tak tahu bila dorang bergambar grup ala Panca Sitara ni. Tergelak besar aku tengok gambar ni. Yang lawaknya mengapa Izz, Ammar dan Hasanah terbabit sama? Wakakakak!

Izz dan Ayah En nya. Sayang Ayah En especially bila Ayah En bawak Izz jalan2 naik motor.

Gelagat kanak2 bersukaria di pokok ni adalah di laman rumah Bapak (bapa saudara aku, adik emak) di Taiping. Rumah Bapak kecil, penuh dengan warga dewasa. Maka warga kanak2 harus mengambil angin di luar diketuai oleh ketua kanak2 iaitu Izzah (tudung pink) Hahaha... KIKA jangan marah i yer... :)

 Gambar macam cover album nasyid. Yang tampak kurus (he lost 25kg recently) OMG!!!~~~

Selepas beraya di rumah Bapak, kami teruskan perjalanan Kg. Perikan, rumah ayah angkat En. Lepas makan2 kenyangkan perut teruskan perjalanan ke destinasi akhir pada hari raya ke-2 iaitu rumah Opah Wan (adik opah) di Semanggol. Tak larat dah nak beraya lagi, aku tarik bantal terus baring depan tv tengok Momok The Movie. Izz dan Hasanah pulun main mainan anak2 Mak Emi (sepupu mak). Farizal duduk di luar mengambil angin petang bersama saudara-mara yang lain.

Gambar yilek!

Hari ke-3 raya pulak.

Hari terakhir kami di kampung untuk Syawal 1432H. Sudah tiba masanya untuk kami bertolak pulang. Farizal kerja keesokan harinya. Inilah nasib pekerja swasta. Sesape kerja kerajaan (bukan post kritikal macam polis, doc, nurse etc) sila bersyukur banyak2. Sebelum pulang sempat photoshoot di halaman rumah opah yang menghijau.

Macam2 aksi. Tertungging2.

 Yang ni pun. Terteran2. Ops!!!

Mesti ada gambar pose model depan rumah opah :) Adik2 semua jangan main mercun tau. Nanti akak tibai sorang2!

(akak kerrrrrrrrrrrr???)

Berakhirlah kisah raya kami. Kisah pulang ke KL takmo cite la nanti tah pukul berapa baru aku dapat publish entry ni. Apepun...... Mak Izz nak ucapkan.........

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Panjang umur kita jumpa lagi pada Syawal 1433H ^_____^


8 comments:

Nur Irfan Juezrie said...

wah.. speechless.. terpegun, terkesima.. berjaya abiskan entry raya dlm 1 entry... kena tuntut ilmu ni.. hahaha..

apa2 pun bestnya beraya di kg sendiri kan? hihi..

Mak Izz said...

jue - wakakak! tuntut jangan x tuntut. pengerasnya ketupat palas panas 10 ketoi.

of courselah lg best beraya di kg sendiri. kang ckp raya di kg somi lg best mak kandung kecik ati pulak. hahaha..

"syorga anak di telapak kaki ibu.
syorga isteri di telapak kaki somi."

tepuk dada tanya selera :)

AzaLea said...

kasih mu membawa ke syorga... ngeh3x...

Bravo3x... finally mak izz telah meletakkan entri langkawi di bhgn bwh dan entri baru telah muncul di atas...

Kamariah Awang said...

Waaah! Jenuh membaca entry ni... Amek kau, kata nak berenti berblog sangat, sekali tu tak boleh nak berenti. Sekali gus kasi entry raya... Hahaha.. jangan marah, Mak Izz! Ma bergurau!...

KIKA said...

seronok I bce entri ni...hihi...
Hello! not I'm the one who be the leader but Yang (the fat man...oops!!the less fat man...hehehe)...tp best gler raya...!!!kih3.... =D

Liza Razak said...

akak lalu bota tak..dekat dgn rumah parents saya tuh..hehe.orang perak yer kite.saya pon balik raya ikut sg besar..x jam langsung !!comel je photoshoot satu family.nanti update lg tau..nak baca !!

Suzila said...

fuhhh jenuh nk mmbaca. Dah la ak xske mmbaca.
Nasib ko mgCver dgn gambar2. Klu x berpinar la mata ak yg dah rabun sejak azali nih. huhu

Mak Izz said...

lea - hahak. entry berikutnye ntahkan bila (idea ada tp masa x cukup)

ma - dh lama pendam nafsu menulis. sekali menulis hambek ko kalah novel aisya sofea. berhenti menulis tu acah je, mana mungkin ma. hehehe...

KIKA - ops lupa plak Yang the leader ek. tp Yang bkn golongan kanak2, Izzah tu yg masih (tgk muka pun tau) kehkeh..

Liza - pergi balik lalu yang. tp ms pergi akak x sdr (tdo all the way). ms balik tu ms lalu terpikir gak dlm hati kt mana la agaknye rumah si pypylamb ni. ekekek... len tahun akak singgah ye (eh sudi ke nk terima kunjungan akak)

suzie - ko jgn malas2 membaca, membaca tu jambatan ilmu (walaupun blog aku ni takde ilmu nk dikongsi pun) kalo parents malas membaca, anak apatah lagi? *renung2kan kata aku. hahahah (poyo gilak). hah kalo rabun x reti2 pakai spek? (atau contact lense kaler biru pun boleyyyy)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!