Thursday, January 16, 2014

Idea Untuk Dinding Belakang Rak TV

Assalamualaikum wbt

Seminggu tak update. Konon2 busy. Hehe.. sebelum jadi lebih pemalas, hari ni nak update pasal deko rumah. Suka tak? Suka tak?

Rumah aku (eh rumah kerajaan) yang aku duduk ni feature wallnya masih dinding kosong kaler putih. Boring kan? Dahla plan nak duduk sini sampai pencen esok (berpuloh tahun lagi kalo panjang umur) so tahan ke nak duduk rumah dinding putih ni tanpa sebarang deko? Of coursela tak tahan kan. Rumahku syurgaku! So kenala touch up apa2 yang patut nak bagi rasa sedapppppp mata memandang.

So 2-3 menjak ni aku ada la join grup deko2 dkt FB. Best woooooo... Sebab ahli grup mencecah 37k ahli. Ada macam2 idea deko untuk  macam2 jenis rumah. Jangan ingat rumah agam je, rumah kampung ada.. rumah teres ada.. rumah flat pun ada.  Memang sesuai sangatlah untuk penghuni kuarters macam aku ni. Hehe...

So nak share gambar dinding kosong belakang rak tv rumah aku ni. Tak tahu nak deko macam mana, nak letak lukisan kanvas (tak mampu). Nak letak frame photos (boring). Nak letak deko wall shelves (pun macam serabut je rasa). So apa yang sesuai ek?


Rak TV rumah aku. Kabinet kayu 5 kaki lebar (old fashion) dah guna 3 tahun. Tengok tombol laci semua dah tercabut gara2 anak yang penyayang :) Sila jangan gelakkan TV ku yang 21 inci itu ye. Tu je yang mampu buat masa sekarang (buatmukacomel)

Jom tengok deko. Ada jam dinding je secoet dekat atas. Selebihnya kosong. **Gambar penuh keseluruhan dinding takde pulak. Nanti kalo rajin aku ambil gambar dan up entry lain ye (ulang: kalo rajin)

So pas beberapa hari dok melepak kat grup FB tu aku nampak sharing ruang keluarga dari sorang ahli ni. Macam best je cat dinding dia. Selalu kan orang akan buat feature wall dengan palitan cat warna kontra dengan dinding lain atau guna wallpaper atau cat stripes etc. Kalau cat biasa tu macam bosan. Wallpaper macam leceh sebab kuarters (sukati kau la nak lekat wallpaper bagai kan) Hehehe... Cat stripes macam ok tapi femalash lipash ok!!! Confirm tak gigih nak setelkan.


Tu dia... cantik tak deko ruang keluarga (credit Nana Farhana, ahli grup DRKSK). Sebenarnya aku nk tunjuk kaler cat dinding yang warna merah putih tu. Hanya menggunakan 4 stripes sahaja tapi cukup menawan qalbu dan memberi impak yang kuat untuk ruang ni. Tempat sofa tu aku plan nak letak rak TV aku tu. Menawan tak? Cantik tak? (tolonglah cakap menawan k) Sobssssss...

Kalo korang setuju, aku nak start la projek ni (maybe pas dapat gaji) Nampak sangat..... (xde duit). Tengah2 dinding tu nanti aku dah ada idea nak letak apa. Tapi tunggu projek dah jadi baru share k. Muahaha.... Sekian sharing is caring deko dinding belakang rak TV bersama Uji.  Selamat berkarya! (walaupun sekadar di dinding rumah)

Jumpa lagi.

Sunday, January 5, 2014

Kisah Lipstick

Hye assalamualaikum semua,

Sejak Hasanah semakin membesar (esok genap umur dia 3thn 7bln), budak ni dah pandai nak melawa. Anak perempuanlah katakan... pantang tengok mak pakai bedak, pakai lipstick, dia pun nak sama. Ada masa rajin, aku layan lah. Ada masa malas, memang bolayan la dik. Huhuhu...

Walaupun aku ni taklah bermakeup sangat, tapi ada jugalah sikit2 alat solek tu. Keje sebagai PA ni ada kalanya kena bersolek ikut majlis supaya tidak kelihatan tidak bermaya (sebab wajah bukan natural beauty) dan nak kelihatan lebih berketrampilan (walaupun taklah trampil manapun muahaha). Setakat alat solek asas tu aku adalah macam foundation, two way cake, mascara, blusher, eye shadow, eyeliner, lipstick dll.

Hasanah memang cukup pantang dengan alat solek. Pantang nampak terus disauk. Kalau tak nampak, dicari sampai dapat. Aku ni pun takdela sorok sungguh2. Takat letak dalam almari (para paling tinggi). Bajet budak kecik ni tak pandai/tak sampailah ambil. Walaupun tangan tak panjang, tapi akal dia punyela panjangggggg.. Dah banyak kali juga lolos pencarian barang makeup aku ni dan aku tak boleh nak buat apa sebab aktiviti dia ni selalunya dibuat time aku keje. Balik keje je memang bersepah2 la lipstick aku ditenyeh ke lantai, almari, sofa, kerusi etc etc (malas nak taip). Sedih... 


Antara lipstick yang telah jahanam. Tapi ku simpan sebab boleh guna lagi (calit pakai berus lipstick) Sobsss... sangat sedih. Lepas ni memang la kena sorok lipstick kat tempat lain. Tempat yang akal dia tak sampai nak jangkau. 

Setelah dijumlahkan, tak kurang 9 batang lipstick Hasanah dah musnahkan T--T  Macam mana nak pakai lipstick ni sume dah abis. Kenalah membeli yang baru (sedikit demi sedikit kumpul balik lipstick dengan warna yang berbeza). So Jumaat lepas, ada jualan dekat bawah ofis aku ni. Memang setiap Jumaat ada 1 booth kosmetik Avon berniaga kat situ. So cuci2 mata dan selamat beli sebatang lipstick. Beli yang murah je, RM6/each. Aku beli brand Simply Pretty kaler juicy papaya. Tapi akak tu bagi diskaun RM5 je :) Alhamdulillah.


Lipstick Simply Pretty Shine & Sheer Juicy Papaya masih berbalut plastik. Lipstick ni jenis sheer, so bila kita pakai macam lipbalm yang berwarna seakan pink coral. Dan yang paling best akak seller tu kasi aku free 2 batang Simply Pretty Bright Eyes Shadow Stick, dia kata pilihlah kaler apa nak. Aku amik kaler biru dan purple. Yabedabeduuuuu!!! Thanks ye kak. Nanti saya shopping dengan akak lagi eyh  ^____^

Nak tengok kaler lipstick bila dah letak kat bibir?


Tadaaa!! Cantik kak? Nampak fresh gitu. Nampak sweet gitu. Ok gambar bibir mungil ni bukan bibir aku (manaleh enterframe gambar bibir sendiri kang ada yang terpikat pulak ekekekek) tapi aku cilok dekat blog ni http://polkadotpaw.blogspot.com/2013/12/avon-simply-pretty-lipsticks-haul.html  Hehehe....

Selain dari lipstick ni aku pun ada beli Natural Lipstick kaler Sweet Berry dari Fanbo Cosmetics masa warehouse Sogo baru2 ni. Harga asal RM19.90 tapi ada sale 30% off, so dapat beli dgn harga RM13.93. Yayyyyy!!! Kemusnahan 9 batang lipstick hampir terubat dengan 2 lipstick baru :) 

So now misi mencari another 7 lipstick baru. Ha... takdelah acah jer. Kalau terasa nak beli aku belilah. Yang pasti i love the colour dan yang paling penting mur-mur aje :)  Sekian tamatlah kisah lipstick untuk hari ni. Kalau ada yang baru (manalah tau), aku sharekan lagi ye. Bye bye! Jumpa lagi. Assalamualaikum.

Friday, January 3, 2014

Izz dan Anah ke Sekolah

Assalamualaikum wbt

Hye semua.. apa khabar? Harap semua sihat2 lah ye. Ha....... hari ni hari ke-3 dalam tahun baru. So, macam mana perjalanan hidup pada tahun baru ni? Ok ke? Kureng ke? Hopefully semua orang masih ceria dan bersemangat dalam meniti liku-liku perjalanan 2014 :D

Pagi2 lagi aku dah bersemangat update blog. Semalam tak sempat, maklumlah busy menguruskan budak2 masuk sekolah. Seperti yang diberitahu Izz dengan Hasanah dua2 masuk Tadika KEMAS bawah rumah aku ni. Oleh sebab umur memasing 4 dan 5thn, so dorang ditempatkan dalam kelas yang sama. Harap2 tahun ni ada perubahan yang positif la dari segi pelajaran dorang. Samada dari segi akademik mahupun sahsiah. Amboi.. bercakap macam anak tu dah besar je ^___^

Semalam bangun kejut bangun pagi memang dua2 agak liat nak bangun. Tapi bila dah dimandikan, keluar bilik air dua2 ceria. Lega! Pakaikan baju biasa je sebab uniform tak dapat lagi. Then hantar dorang ke sekolah. Alhamdulillah tahun ni dua2 ok takde buat perangai. Pas hantar aku tinggalkan je dorang pandai2lah berdikari ye anak2ku. Ramai juga parents yang tunggu anak dorang, maybe 1st time hantar situ kot. Semoga semua jadi anak2 yang berjaya ye! Semalam tak sempat amik gambar sebab agak kelam-kabut.

Balik petang semalam dah dapat uniform. So malam tadi semangat basuh dan keringkan. Pagi tadi gosok baju bebudak untuk ke sekolah hari ni. Yayyyyyyyyy... mak kena semangat supaya anak2 pun naik semangat juga. Semangat ke sekolah dengan uniform baru hehehe! So pagi tadi sempat amik gambar budak2 ni. Pagi ni Anah moody sikit tapi bila dah naik lif tu baru ok.  Jom tengok gambar dorang pagi2 (mata sembap sebab malam tadi tido lambat).


Haha.. kemain Izz muka berlagak. Izz dapat beg baru (sekolah bagi masa amik report card sebelum cuti sekolah lepas). Kasut pakai tahun lepas punya, sebab masih elok dan muat. Tapi Izz bising minta dibelikan kasut baru, tunggu kasut tak muat/rosak baru mak belikan yang baru ye Izz. Kita kena berjimat, membazir amalan syaiton. Anah 1st time pakai uniform sekolah, aku yang eksaited lebih. Kalau tahun lepas pelajar perempuan dapat baju kurung tapi tahun ni KEMAS sediakan uniform blaus labuh paras lutut (ada belah kiri kanan) dan seluar panjang. Baju dan seluar Anah labuh sikit, weekend ni kita suruh abah alterkan ye dik. Anah pakai beg lama, kasut pun pakai je crocs pasar malam sedia ada. Tahun 2014 ni kena banyak berjimat :)



Semoga Izz dan Hasanah jadi anak yang soleh dan solehah ye. Tahun ni takmo main2 dah. Kena serius sikit menuntut ilmu k! **gertak seorang ibu, muahaha...

Ok nanti kalo rajin aku update la sikit pasal perkembangan budak2 ni di sekolah. Oh ye, semalam balik aku tengok pemadam Izz dan Hasanah dah hancur (Anah gigit2). Kaler Anah banyak yang patah dan kena gigit (dia jugak yang gigit). Aku harap Anah makin matang bila dah masuk tadika ni dan tidak lagi menggigit alat tulis dia. Wuwuwu...

Tu jelah kot pasal dorang. Jumpa lagi di lain masa, bye2!

Wednesday, January 1, 2014

1 Januari 2014

Assalamualaikum wbt

Selamat tahun baru semua! Mesti semangat lain macam kan? Tak kira lah samada tahun baru Masihi ke.. tahun baru Hijrah ke.. kita semua mesti berkeinginan benda yang sama iaitu nak jadi manusia yang lebih baik dari sebelum ni. Tak terlambat lagi kita berniat untuk berubah, walaupun bukan pada tahun baru. Asalkan niat nak berubah dari kurang baik kepada lebih baik, atau yang lebih baik kepada paling baik, kalau diusahakan bersungguh2 dengan niat yang ikhlas pasti Allah tunaikan. Tapi jangan lupa, USAHA! Takde usaha, takde maknanya la nak tercapai muehehe... (aku lettew)

Jom review azam 2012 tercapai ke idak. Antaranya:

1) Nak aktif berbisnes (alhamdulillah tercapai)
2) Nak rajin mengaji dan hafal surah2 dalam Quran (belum berjaya lagi nampaknya)
3) Nak claim OT (muahahaha... ini pun tak buat langsung)

So, azam yang belum tertunai akan dicarry fwd untuk tahun 2014 (as usual) dan mudah2an berjaya. Bab claim OT tu rasanya tak perlu la kot sebab kadang2 kita ni termasuk lambat, ambil half day dsb (pergi bank, klinik, sekolah anak etc) So anggap jelah kerja lebih masa tu sebagai gantian waktu bekerja. Hidup kena saling bertolak-ansur dan jangan berkira sangat, mudah2an diberkatiNya.

Pencapaian 2013 pulak. Erm alhamdulillah, aku berjaya membeli sebuah lagi aset (rumah apartment sederhana) di Putra Perdana bersebelahan Cyberjaya. Dan penyewa telah pun masuk sejak Nov lepas. Hopefully penyewa dapat menjaga rumah aku tu dengan baik, maklumlah rumah baru dan belum pernah diduduki. Cerita pasal rumah ni nanti aku create entry khas ye. Tu pun kalau ada yang berminat nak baca la. (Kalo takde pun, korang pura2 lah ye. Amik hati aku sikit, wuwuwu...)

Selain daripada tu, aku tersangat happy sebab untuk tahun 2013 berat badan ada sedikit penurunan. Yayyy.... ingat senang ke nak turun berat badan yang resaksa ni (Izz cakap) walaupun 1kg? Tapi alhamdulillah walaupun tak diet (cuma kurangkan makan) berat badan setakat ini telah turun sebanyak 10kg dalam tempoh 6 bulan. Baju2 lama yang agak ketat tu semua dah boleh pakai balik. Cuma tang perut je tak berapa nak susut. Suka sangat maju ke depan (sampai ada yang syak pregnant aiya.... very sensitif ok. Nasib baik i dah berlaki) Maybe kena eksesais lebih sikit tang perut baru boleh kecikkan kot. Apa2 pun harap tahun 2014 ni dapat la kurangkan lagi lemak2 yang berjaman dah terkumpul ni. 

So 2014 please be nice to me and i promise to be nice to you also. Hehehe... lagi niat nak teruskan lagi azam tahun2 terdahulu iaitu nak jadi muslimah yang lebih baik dan sempurna dari segi pemakaian. InsyaAllah... (Ya Allah tolonglah tekadkan azam aku ni, tolonglah kuatkan iman aku ni) Kadang bebel je banyak dekat blog ni nak itu, nak ini (yang positif2 je sume) tapi pelaksanaan takde. Amalan takde. Ke lauttttt jugak (talking bout myself). So this year nak tekad!!!! Hope kawan2 support i ye.

Izz seperti biasa teruskan persekolahan di Tadika KEMAS untuk kelas pelajar 5thn. Anah pun ikut jejak untuk kelas pelajar 4thn (aku rasa dia sekelas dengan Izz lah). Suspens sikit untuk Anah sebab dia ni manja sikit banding Izz. Manja dari segi tak reti pakai kasut, pergi toilet nak dibantu, pakai baju dan seluar pun masih nak dibantu. Bukan tak boleh pakai sendiri tapi manjaaaaaaaaaaaaa sangat. Dok teriak2 soh pakaikan baju/kasut dia. Huhu... seram pulak. Harap dia berdikarilah dekat sekolah nanti. Lagipun dah pesan Izz tolong tengok2kan Anah. Jangan dia buli Anah udah :)

Oklah rasanya cukuplah bebel untuk hari pertama 2014. Semoga tahun 2014 membawa kebaikan untuk kita semua. Banyak2lah bersabar ye esp bila banyak benor benda yang naik tahun 2014 ni HEHEHE. Bye bye & jumpa lagi. Assalamualaikum ^____^

Tuesday, December 31, 2013

Home Sweet Home: Mencuci Rumah

Assalamualaikum wbt

Hikhik... berzaman dah aku menginap di kuartersku syurgaku ni tapi barulah nak letak gambar dalam rumah.  Jangan marah tau! Entahlah mengapa sebelum ni aku begitu MALAS sekali nak mengupdate tak kira la cite pasal apa pun. Pasal rumah ke.. apa ke.. walaupun dah berjanji tapi selalu tak tepati. Tapi hari ni macam ada roh baru yang merasuk. Tiba2 begitu rajin sekali mengupdate. Harap korang sudi2kanlah membaca ye. Baca sampai boring. Hehehe...

Aku dapat kunci kuarters adalah pada bulan 11 tahun 2011. Eh ye ke? Ingat2 lupa. Kuarters aku ni gred F, untuk staf gred 22 ke atas. Merasa la rumah besar sedikit walaupun jenis apartment. Aku sebenarnya tak kisah sangat rumah atas ke.. bawah ke.. sebab dah pernah merasa duduk dua2 rumah. Cumanya ini kali pertama la duduk rumah ada lif. Dulu rumah apartment takde lif tapi rumah tingkat 1 je. Yang ni tingkat 15. Beranganlah nak naik tangga. Oh tidakkkk...

Beberapa hari pas dapat kunci terus cuci rumah. Sebab minggu berikutnya aku terus pindah rumah berikutan pindah ofis pun pada minggu yang sama. Yezza... memang terbaiklah! Terbaik sebab tak perlulah aku berulang dari Jalan Kebun ke Putrajaya. Alhamdulillah.. syukur atas nikmat Allah yang memberi kemudahan tepat pada waktunya. Dia Yang Maha Mengetahui!

So lets cuci mata. Tengok rumah kuarters aku tanpa perabot. Hari mencuci lah katakan.... (2 tahun yang lepas ya) Budak2 masih kecil lagi.


Inilah ruang tamu kami. Masa mula2 bukak pintu kan ternganga luas mulut kami. "Wahhhhh... luasnyaaaaaaa" Rumah kuarters ni agak bersih, tak macam kita mula2 masuk rumah baru penuh habuk etc. So cepatlah siap aktiviti membersih.


Seronok betul Izz main tolak2 kerusi macam tu kan? Layankan aje, janji tak mengganggu aku mengemas. Pintu yang terbuka tu adalah pintu master bedroom. Yang pintu tertutup dalam bilik tu adalah pintu toilet dalam master bedroom. 


Ini adalah pandangan pintu depan dari ruang makan. Pintu adalah kalis api. Berat dan kukuh.


Hasanah enterframe. Gambar dari ruang tamu. Nampak dapur tak? (Yang ada kabinet coklat tu). Wah semangat aku mengelap kabinet. Belakang sedikit dari tempat Hasanah berdiri tu aku letakkan meja makan. Nanti esok2lah aku update gambar rumah yang dah letak perabot. Dinding asal kaler kuning sunflower, tapi aku dah cat putih. Gara-gara anak melukis mural kat dinding sampai setiap tetamu yang datang mesti tegur. So nak cover malu, maka dinding tu kami cat. Cat putih je senang, beli tong besar so boleh cat dinding2 lain yang dilukis mural. Senang kerja.


Ok ini lah dapur rumah kitorang. Ruang kosong tu untuk letak peti ais. Alhamdulillah, muat2 ketinggian peti ais kami kat situ. Sesape beli peti ais besar memang tak muat dan terpaksa letak kat tempat lain. Huhu... Aku suka lantai dapur tu, ada perbezaan warna tiles. Cantik ikut pandangan mata aku.


Kalau masuk dari pintu depan, sebelah kanan ada 4 bilik. Pintu yang paling kanan tu bilik stor. Sebelah dia yang ada mop tu, laundry room. Sebelah tu pulak toilet. Dan 1 lagi adalah bilik tidur (tak nampak dalam gambar). Aku suka rumah ni sebab ada laundry room. Owh... sangat henglish!


Ini laundry room tapi mengapa eyh aku tak amik gambar keseluruhan ruang? K takpe, tunggu aku kemas cantik2 dulu (sebab sekarang ruang ni super azab) pastu baru update. Ni sekadar gambar ampaian je. Walaupun berbumbung tapi alhamdulillah kain cepat kering. Maybe sebab aku duduk tingkat 15 kot. Angin tersangatlah kuatttttttttttt.... Setiap pintu memang kena letak stopper, kalo tak berdentam-dentum la angin tiup (if tingkap terbuka).


Sinki dapur. Mengadap dapur jiran sebelah kanan rumah. Masa ni anak dara yang duduk rumah tu, so dia labuhkan langsir sampai tak nampak muka. It's ok sebab kita nak jaga aurat kan. Tak koser asik nak bertudung litup je dalam rumah lagi2 pulak di dapur. Tapi anak dara tu dah dapat balik Kedah, baru2 ni je ada couple baru pindah masuk. Selamat datang jiran baru!


Pandangan dari tingkap rumah (mengadap blok lain). Kalau tak pasang langsir memang seram sikit. Esp sesiapa yang gayat. Tapi budak2 ni tak gayat langsung. Cool jer panjat sampai siling. Eh eh! ^___^


Dalam master bedroom ada built in cabinet. Really love it. Almari baju kami letak kat bilik belakang. Ok lettew. Lagi banyak almari, lagi banyak baju boleh dibeli. Hahaha....


Ok tamat sudah sesi mengemas (walaupun takde gambar mengemas). Hari pun dah malam marilah kita pulang. Gelang si paku gelang. Gelang si rama-rama. Pulang marilah pulang, marilah pulang bersama-sama.

Rumah memang tak gelap sebab lampu koridor ni akan menyala jam 7 malam - 7 pagi.  

So what do you think about my quarters? 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!