Tuesday, July 12, 2011

Tragedi April "Alahai Anak Emak!"



Siapakah insan bertanggungjawab membuat lukisan abstrak ni menggunakan cat minyak (hitam) di atas lantai rumah mak aku?

 Pelukis tersebut semakin dikenalpasti dengan bukti palitan cat minyak hitam penuh di kaki dan badan

Nur Izni  Hasanah???!!! Lepas kantoi main dan tumpahkan cat, terus tertidur kepenatan. Tak sempat pakaikan baju pun (lepas mandikan dia).


Korang bayangkanlah macam mana adik aku berhempas-pulas membersihkan Hasanah dari sisa-sisa cat minyak hitam yang degil. Katanya dekat separuh botol jugak tinner digunakan untuk buang cat2 kat lantai & kat badan tu. Aku balik kerja tengok Hasanah dah bersih cuma kat hujung2 kuku je masih ada lagi hitam sket2. 2-3 hari kemudian baru bersih sepenuhnya.

Situasi Kejadian:

Semua penghuni rumah sedang nyenyak tidur kecuali budak kecik di atas. Tu yang tak sedar dia tengah sedap mandi cat. Yang lawaknya, bila semua orang dah bangun, dorang terkejut la tengok kerja budak kecik ni, abangnya si Izz pun terjaga sama. Dialog pertama keluar dari mulut Izz yang bikin aku ketawa berdekah2 (bila adik aku cerita balik) ialah.........

"Mak, Anah itam"

Hahaha...!!!

23 comments:

ima said...

eee...orang minyak!!! haha
mane la dia jumpa cat ni kan.

Mak Izz said...

masa tu adik lelaki aku br pas cat pagar rumah. biasalah budak lelaki, pas cat dia tinggal je mana dia nk letak. si hasanah ni pantang jumpa benda pelik2, tu yg dia buat main.

org minyak tahun 2011 :)

nanonano said...

ngerinye tgk,
hehehe

ummirayyan said...

ya rabbi..annahhhh..seb baik hang tak baligh lagi..kalo tak..tak sah nak mandi wajib nih...waduhh..bikin gamat iniiii..

Ameh Wahab said...

Alamak~!!Alapak~!!!udah ler itam budak tu..sabor jer la...hehehe...

Lelord said...

hahahhahahaa adoyaiiii
nak menolong cat gak sempena nak raya ek cayanggg

AzaLea said...

Ya ampun nanah... ape sudah jd ni... jaki kate ape kak??

RaFFLeSiA MeRaH said...

lahaiiii...terkejut akak tgk anak ko kena cat...aduiii....camane lah boleh jadi camtu yerr...huhuhu....nasib x semua badan kena cat...kalo x jadi budak hitam la dia...hahahaha....

emma said...

ape dh jadi?? hasanah...hahahaha...

tapi abstrak jugak lukisan die..huhuhu..

Mama Darwisyah said...

ya Rabbi, ya Salam..dah serupa orang minyak dah hasanah. mesti syok dapat main cat. hahahahaha. kelakolah tengok dia. sian sampai tetido2 dibuatnyer ye?

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Subhanallah wal hamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar!!ayoohai anakkk..ekekekekee..

*Speechless!:D

Kamariah Awang said...

Gelihatilah tengok Hasanah! Nakal jugak dia yee?... Tapi mujurlah dia tak gosok tangannya yang terkena cat tu kematanya... Alhamdulillah, syukur..!

Suzila said...

hahahahaha... giler kelakar. Macam2 kerenah anak ko ni. Kenangan ni... boleh jd bahan gelak biler die dah besar nnt. hahahahha

Nur Irfan Juezrie said...

ya allah chanah.. hihi.. apa2 pun mmg kelakar la.. bila izz ckp "mak, anah itam".. heheheh

Deqna said...

adoi nak tergelak pun yer.. kesihan pun ye jugak..

hai lah camne lah leh kena cat tuh.. sian dia....seb baik leh hilang...

Mak Izz said...

woh komen plg byk aku rs dlm blog ni spjg 2thn lebih aku berblog ^__^ Hebat betul penangan Hasanah. meh nk jwb komen 1 persatu:

nanonano - ngeri pasai apa tu? takut org minyak ke? abg handsome jual minyak urut ngeri tak? hehe..

ummirayyan - aku tergelak guling2 atas karpet (tipu) bc ayat ko Canah x baligh lagi kalo x ssh mandi wajib. wakakakak... giler lawak tp betul aku setuju!

ameh - hitam itu menawan auntie ameh!

lelord - yelah tu nak menolong. nasib baik dia buat mandi je, buatnye minum? pengsan!!!

lea - semua org tdo, dia boring agaknye tu yg cari kerja part-time. Jaki tgk gmbr geleng2 kepala je pastu ketawa dekah2. anak sape ni? anak Uji. yolahhhh...

rafflesia merah & emma - hobi masa lapang, buat lukisan cat minyak :) abstrak kan? kan?

mama darwisyah - mmg kelako agaknya turun gen mak dia byk kut. tertidur tu adalah salah 1 taktik utk mengelak kena marah (dia takut sbnrnya masa kantoi tu)

sufeenan - kata speechless tp panjang pulak zikir tadi. hihi... kesah anak2, macam2!

matahati - nakal x nakal, 2 pusar la kepala dia. taktaula ma gosok ke mata ke tidak, apapun alhamdulillah xde yg pelik2 pas berlumuran cat tu.

suzie - jom bahan sama2 nak!

jue - yes part tu plg kelakar. hahaha...

k'deqna - angkara diri sendiri. rasakan. nsb baik boleh hilang. kalo x, sampai besarlah jadi budak hitam!

Anonymous said...

Klakarnye Ji sampai terkekek2 i gelak. yg paling best tu dialog abg izz. -mak enon

Anonymous said...

knapa n3 bertajuk tragedi april not tragedi july?-mak enon

Mak Hasanah said...

mak enon - tragedi ni masa april aritu. i lmbt update :) hasanah kan kecik lg masa ni (tgk gmbr betul2) skrg dia dh big girl, rambut dh panjang sket, dh boleh catwalk dgn gaun. hehehe...

-oP_ida- said...

haiyooooo..sib bek tak di lumur satu badan..kalO dak jenuhlaaaa...sanah...
BTW sangat comei.......eekekkekek
sweet memoRy ni kak..

Mak Izz said...

nida - kihkih. sweet memori a.k.a black memory. wakakak!

ryhan ann said...

adoiii...lawak btul la canah ni...sib baek main myk jer, kalo main api skali tak ker naya...aduh canah...dh lasak betul dia ek...

Mak Izz said...

ryhan - lasak sgt! una jgn lasak mcm canah tau. jenuh mama :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!