Wednesday, July 15, 2009

Kenduri Kahwin

Dulu2 orang kata musim cuti sekolah adalah musim kenduri kahwin. Tapi zaman sekarang ni aku rasa sepanjang tahun pun musim kenduri kahwin. Tak kira bila, asal jodoh dah sampai majlis walimah pun jalan. Baguslah kalau begitu kan. Takdelah kes dalam satu hari tapi ada 7, 8 buah rumah nak kena hadir jemputan kenduri kahwin. Haha.. macam majlis kahwin aku dulu nak jugak buat 1 Jun (musim cuti sekolah) Akibatnya, aku jemput kawan2 100 orang (contoh je) yang dapat datang tak sampai 20 orang sebab tarikh 1 Jun tu dorang semua ada komitmen dengan keluarga masing2. Sepupu kahwin la, pakcik kahwin la, anak buah kahwin la, nenek kahwin la (erk.. hehe ni aku tipu) So camno? Takpelah. Apa pun, buat kawan2 yang dapat datang memenuhi undangan 1 Jun di Bandar Tun Razak tahun lepas, terima kasihlah banyak2 ye. InsyaAllah kenduri kendara korang nanti pasti aku cuba datang kalau takde komitmen2 yang berkaitan dengan keluarga. Huhu.. harap2 tak bertembungla ye.

Ar berbalik semula kepada cerita kenduri kahwin yang aku attend Sabtu lepas. Actually majlis yang kami pergi ni majlis pernikahan. Kebetulan, suami isteri pun dua2 ofismate Farizal (percintaan di bawah satu bumbung) Jemputan majlis resepsi sebelah perempuan Jumaat ni kat Dewan MBSJ tapi kami tak dapat nak datang sebab kesian Izz lama menunggu di rumah (kenduri Jumaat malam, so takkan balik kerja nak terus rush pi wedding. Ntah pukul berapa sampai umah nanti, pastu baru dapat jumpa Izz. Oh tidakkkk...) Maka kami datangla ke majlis nikahnya Sabtu lepas. Rumah pengantin di Bandar Baru Selayang. Masa sampai je orang dah penuh kat dalam rumah. Yelah, majlis akad start pukul 10 pagi. Kami sampai tu dah dekat 11.15, urusan akad nikah dah pun selesai. Imam tengah baca doa. Aku dengan Farizal amik port kat belakang rumah. Lepak2 dengan triple Z (Zaidi, Zaida & baby Zea) alamak x surela ejaan nama dorang. Berkenan betul aku tengok kasut baby Zea, comel yang amatttttssss. Aku hanya mampu telan air liur je, kalau aku belikan untuk Izz kompom kena smash tengkuk dengan Farizal nanti. Huhu..

Ok jom kita tengok gambar2 sepanjang majlis ye. Ini gambar pengantin tengah menyarungkan cincin. Comel & sweet sangat dua2 pengantin ni kan. Pengantin perempuan nama Bazilah, yang lelaki nama Anwar. Tengok tu, dua2 malu-malu. Hahahah... Seperti aku dulu2 (nak jugakkkk)



Gambar seterusnya acara bersantap. Bukan pengantin ok, tapi kawan2 pengantin. Dari kiri Farizal (laki aku), tengah Syazwan (bukan laki sape2, masih single) and Zaidi (laki Zaida & papa baby Zea) Menu best, macam2 ada. Buah pulasan memang menarik perhatian. Dadih pun ada (tapi aku tak bedal) & aneka dessert yang sangat meruntun perut. Hahahah... (buat pertama kalinya aku dapat makan cupcake, erm sedap... Hehe. Baru je cerita2 hari tu dengan Seri pasal cupcake ni) Alhamdulillah dapat jugak merasa ^_^



Ini pulak ibu-ibu tengah melepakkan diri sambil bergurau senda dengan anak masing2 di dalam rumah. Cuaca kat luar panas. Biar bapa2 je lepak kat luar. Anak2 suka duduk kat dalam ni, ibu2 pun suka. Zaida tengah pangku baby Zea. Tengok kasut baby Zea, geram tak? Kat tengah2 besar macam Tugu Negara tu aku lah. Isk lebih2 pulak main dengan anak sendiri kat rumah orang. Bukan pe, nak pujuk anak yang tengah menahan sebak tu (ke.. nak tunjuk aku adalah emak yang ceria?) Hahahah... yang dukung Izz tu Kamilah. Kamilah ni dulu rakan sepejabat dorang jugak tapi dah berhenti jadi surirumah. Kagum kan? Sanggup berhenti untuk membesarkan anak tersayang dengan tangan sendiri. Cewah... tapi surirumah bukan duduk sahaja di rumah. Nampak tu ada kamera. Ar tu kamera Kamilah la. Part time photographer ok! Kamilah tengah pregnant 5 bulan, tapi kenapa perut aku lebih besar dari perut dia ye? Hahaha... (tak dapek nak nolong)



Ok ni gambar kami beramai2 bersama pengantin. Pengantin lelaki busy time ni (kat rumah mertua kena buat2 busy, hahaha) so kita bergambar dengan Bazilah je lah ye.



Dari kiri Firdaus & Nadia (pengantin baru), Kamilah (bakal ibu buat kali ke-2), Bazilah (comelnye awak), aku dan Farizal (pengantin lama) dan anak kesayanganku Izz Haris. Erm tengoklah pengantin baru dengan pengantin lama bergambar. Pengantin baru amik gambar berlaga bahu, pengantin lama amik gambar ada 2 inci gak kut gap. Hahahahah...

Tak lupa gambar 2 hero dalam hidup aku. Haruslah 2 beranak ni berposing kan.



Begitulah serba sedikit ceritera wedding Sabtu lepas. Bestla sebab dapat jumpa kawan2 Farizal, berkenalan dan menambah kawan. Dapat jumpa baby Zea yang cute miut, Izz pun boleh bersosial dengan rakan sebaya dia. And yang paling best dapat jamu perut dengan makanan yang beraneka jenis yang sudah semestinya sedap dan aku tak payah masak untuk makan tengahari. Hahahah... (no wonderla kenapa perut kus jadi gitus) Sabar jelah banyak2.

Ok tamat sudah entry kali ni. Nanti cite hal lain pulak ye. Da...

4 comments:

Nur Irfan Juezrie said...

nape tu izz.. tgk bawah je.. malu ek? heheh.. izz ada npk mcm muka abah izz la..

ena said...

Wah uji, nampak abah izz buat peace sign baru la tau sisi dia yang cool...what's up dawg!!N 2 inci gap tu, sbb malu-malu kucing kot, menunjukkan kemesraan dpn orang, ahaks...

chepoh said...

izz kan...sblh mata cam abah dia..sblh mata lg cam mak dia...adil btl..

Mak Izz said...

btl ke mar mata izz gitu? ko org ptama bg komen cmtu. erm.. kena double check nih. haha.. abesla mata anak aku pasni kena godek2 dgn aku. kikiki...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!