Thursday, July 23, 2009

Cerita Aku, Izz dan Norjuma

Sori friends, tak berkesempatan lagi nak upload gambar barang baru Izz yang buat aku teruja siang dan malam tu. Hehe.. semalam dah snappy2 sekali check2 balik kat preview nan ado gambarnya. Macam mana pulak tu? Pagi tadi teringat nak keluarkan memory card dari kamera, mana la tau kut2 ada ke kat dalam tu kan. Tapi tak sempat la pulak. Biasalah, kalau pagi2 baru nak amik itu ini, memang la apa pun tak sempat. Kelam kelibut.

Pukul 7 pagi aku masih di KESAS. Fuh, belum lagi masuk Federal ni. Seram tengkuk. Bulan ni dah 2 kali datang lewat tanpa alasan (sebab terlambat keluar rumah). Takutnya kalau sampai lewat lagi pagi ni. Selepas berhempas pulas berjalan laju2 dan berlari2 anak mendaki setiap anak tangga (tangga batu, tangga eskelator, tangga jejantas) maka akhirnya aku punch card tepat jam 7.54 pagi. Wah, tercepatlah pulak. Ingat cukup2 masa je tadi. Nasib baik. Lega!

Semalam aku EL. Izz tak berapa sihat. Meragam je siang malam. Dia tidur tak berapa lena, aku pun tidur tak lena. Dah jadi mak macam ni lah, bukan boleh tidur lena macam dulu2. Hari ni gaji, pagi2 lagi aku dah settle bil. Maybank2u je, cepat dan mudah. Farizal dah pesan suruh belikan hadiah untuk anak Jojo yang baru lahir last week. Tengoklah, kalau rajin aku gi Sogo hari ni. Kalau malas, aku gi esok aje. Suspens ni, takot terbelanja untuk Izz. Uwarghhhh... bahaye!

Petang Selasa aritu aku bawak Izz checkup untuk umur 4 bulan. Tapi kalau ikut tarikh lahir, Izz dah 4 bulan 2 minggu. Best tak terkata bawak Izz ke klinik waktu petang. Sebab tak ramai orang so tak perlu menunggu lama. Hasil checkup semalam, berat Izz 6.9kg, panjang 63cm, ukur lilit kepala 40cm, BMI 17. Nurse kata normal. Okla tu kan. Aku tanya kat nurse kenapa Izz masih belum pandai meniarap lagi padahal dah nak masuk 5 bulan. Nurse jawab kebiasannya bayi akan mula meniarap pada usia 5 atau 6 bulan. Aku ceritala yang ada anak kawan2 yang umur 3 bulan pun dah meniarap. Nurse jawab itu kira cepat. Ikut badan dan perkembangan bayi jugak. Kalau ringan cepatlah. Dan yang paling best ayat nurse "Anak awak berat ni, tu pasal lambat meniarap". Wah.. Izz berat ye? Memang pon. Kalau mak dukung hanya mampu dalam 10 minit je, pastu tak tahan dah. Rasa nak tergelungsur je dari tangan. Cepat2 kena cari abah atau orang lain dukung Izz pulak. Huhu..

Tadi Leen beli majalah Mingguan Wanita cover Datin Norjuma (cewah, datin tu..) Masa pregnant anak no. 2 nih berat dia naik sampai 95kg (lebih kurang berat aku masa pregnant 38 minggu). Tapi sekarang dia dah kembali langsing, turun 39kg ok! Dah 56kg je sekarang. Aku turun berapa ye? Hahaha... Juma cakap "Juma tidak risau kerana yakin pasti ada cara untuk kembali langsing. Selepas tamat tempoh berpantang, Juma melakukan rawatan pelangsingan (duit banyak bolehlahhhhhh) Dalam masa yang sama, Juma juga mengawal selera makan dengan mengamalkan diet seimbang. Juma kurangkan makanan berlemak dan berminyak". Gitu kata Juma eh. Jom tengok wajah Juma sekarang.


Comel kan dia?

2 comments:

chepoh said...

jgn dilupa..dgn duit yg byk...pintu slimworld tu sentiasa terbuka luas utk dia...makan la like nobody bisnes pon...2-3 bln dh kurus dh..huhuhu..

ena said...

duit byk no problem la turun smpi 39 kg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!