Tuesday, October 4, 2011

Potty Training

Eceh tajuk very keibuan. Asyik cerita perihal diri sendiri sampai diri sendiri naik menyampah. Kali ni kasi peluang cerita pasal anak-anak pulak.

Tadi bawak Hasanah checkup 1 tahun 4 bulan. Sampai klinik jam 7.40 pagi. Selamat keluar dari klinik jam 11.10 pagi. Gigih tak aku dan Hasanah menunggu giliran? Berat Hasanah dah 9kg, tinggi tak ingat tapi BMI dia 16. Nurse kata OK. Next checkup adalah pada 6 Disember nanti. Sekalikan dengan checkup Izz. Kali ni aku amik appointment petang pukul 2. Abis checkup boleh balik rumah terus :)

Siapa yang potty training ek? Of coursela abang Izz. This month umur Izz dah masuk 2 tahun setengah. Budak2 sebaya dia dah ramai yang tak pakai pampers. 3 minggu lepas abang Izz dah start potty training. Alhamdulillah, so far baru sekali dua je bocor. Kami hanya pakaikan pampers masa dia tidur (malam) dan waktu keluar jalan2 je. Itu pun bising mulut dia cakap nak kencing... nak belak... Kalau rajin, aku buka la pampers dia soh dia membuang macam biasa. Kalo malas "Kencing jelah dalam pampers tu" Kesian anak aku :)

Ok2 pasni takmo malas2 dah. Terasa juga sejak dia tak pakai pampers ni. Sebab jimat, pampers lambat habis. CD pun tak payah aku basuh selalu2, guna untuk Hasanah je. Hehe... harap2 abang Izz semakin cepat pandai agar pasni kita tak payah pakai pampers dah. Membazir tu amalan syaitan. Nanti ada duit lebih mak boleh bawak abang Izz jalan2 tempat yang best (hehehehe).

Tak lama lagi giliran Hasanah pulak ^__^

11 comments:

AzaLea said...

Abg Izz kene kurangkan pakai pampers dr sekarang tau... bile abg izz dh tak byk gune pampers, so duit mak blh mak laburkan ke Alamanda dgn acik le'a lps ni.. betul tak mak???

Mak Izz said...

lea - hahahak! pelawok pelawok!

AzaLea said...

hehehehe... akak tau tak maksud pelawok dlm citer hantu kak limah tu??

Mak Izz said...

x tau. apa maksudnye? (nk tau gak)

Deqna said...

ok lah tu kira cpt gak lah izz dah pandai tak yah pakai pampers.. memang jimat lah kan....

AzaLea said...

Pelawok tu dlm bahase kelate sbnrny penipu...

Mak Izz said...

deqna - kira cepat ke? sy ingatkan lmbt.

lea - ye kerrrrrr??? br tau. maklumlah xde suku sakat dr sana.

ebob said...

bagusnya....akif xtau pe lgik..suh ckp nk kencing nk berak pn xtau..stress tul ebob nk ajar die...!! huhuh

Nur Irfan Juezrie said...

gud!! cpt belajar si izz ni.. irfan tak tau la..lmbat lagi la kot gamaknya.. nk berak pun tak reti ckp lg.. cumanya klu kita sebut uk uk, n nyek2 .. dia akan ikut..

Rose Khadijah said...

wahhh...gud gud..
bagus la abg izz..rayyan masih berCD..sanggup ku berpenat lelah membasuh, nak jimat tang tuuu...

Mak Izz said...

ebob - oh akif berat mulut ye? agaknye konfius kut ckp melayu dgn ckp jawa. eh eh ebob dgn arin pandai ckp jawa ke? hehehehe... jgnla stress. kalo bonda stress, anak bertambah2 stress :)

jue - izz byk mulut sbb membesar dgn ramai org dan ramai golongan (golongan tadika, golongan belia, golongan warga emas) dun wori, esok lusa pandai cakap la tu. jgn x terlayan sudah :P

rose - hah nt hantar rayyan balik melaka soh umi train tau. sng ko balik je nt dh x payah cuci CD dh. fokus tang benda2 lain pulak. mungkinkah kembali aktif berniaga? jeng jeng jeng...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!