Monday, May 30, 2011

Hospital dan Tesco

Assalamualaikum wbt

Semalam kami beramai2 ke Hospital Sg.Buloh melawat Kak Ngah di wad ginekologi. Kak Ngah  masuk wad? WHY??? Ok nak uar-uar kat semua bahawasanya Kak Ngah,  my elder sister, Mak Ngah Izz dan Hasanah sedang mengandungkan adik Kak Long Dian & Ammar. Alhamdulillah... insyaAllah kalau ada rezeki, baby dijangka lahir awal Januari depan.

Kak Ngah memang ada diabetic history. So pregnant kali ni gula dalam darah tinggi as usual. Terpaksalah admitted, doc nak pantau gula & nak start insulin for her. Semalam genap 10 hari Kak Ngah di wad, still belum dapat bacaan insulin yang sesuai. Paras gula kadang tinggi, kadang rendah. Peliks. Anyway, i hope Kak Ngah cepat2 discharge (wahai gula... ke paras normal lah engko..) sebab kesian kat anak2 dia, dah 10 hari duduk di rumah tanpa mummy. *sobs* Kesian juga dekat Kak Ngah sebab dah bosan mengadap dinding, mengadap patient lain, mengadap makanan hospital yang (diabetic diet what do u expect) & aku rasa nurse and doc pun dah bosan mengadap dia. Hahaha...


Wah melampau. Aktiviti melawat di hospital pun kena ambil gambar photogroup. 



Yang dan Izz dalam 1 ton warna

Budak dan abah budak yang dipaksa bergambar oleh emak budak. Hasil: Wajah yang tidak ikhlas


Apehal  mak budak macam artis dah ni? Nak inform. Baju mak budak adalah baju Ms.Read yang berharga RM39 after discount (harga asal RM179) - ok sila benci kenyataan ini



Atuk yang semakin slim sebab jaga makan tak nak gemuk katanya. Cara slimkan badan: Kurangkan pengambilan karbohidrat - ok atuk berjaya *jealous*

Nak inform, sebenarnya patient DILARANG KERAS turun ke lobi. Memang peraturan di Hospital Sg. Buloh begitu. Tak macam HUKM. Aku tengok kat kafe, kat kedai, kat public phone bersepah2 patient. Selain itu, kanak2 bawah 12 tahun juga DIHARAMKAN naik ke wad. Maka bayangkan betapa sukarnya kami nak menjaga yang kecik2 tu di lobi yang penuh dengan budak kecik pastu kami kena gilir2 naik ke wad.

Kak Ngah cakap guard di Hospital Sg. Buloh macam mata-mata. So don't play2 ok. Bagaimanapun, semalam Kak Ngah berjaya turun ke lobi  diiringi seorang nurse sebab Kak Ngah buat drama airmata depan doc, nurse dan sister sekalian. Bukan apa, sebab dah TERLALU RINDU kat anak2 dia. 10 hari ok tak jumpa anak, bayangkanlah! Kak Ngah cakap dia takde niat pun nak menangis depan doc (means dia takdelah plan siap2  nak menangis or buat drama airmata kat kaunter sebab nak lepaskan diri turun ke lobi) tapi Kak Ngah cakap, masa dia bagitau nurse & doc yang dia  nak turun bawah jumpa anak2, automatically air mata bercucuran.. berjurai2 turun macam hujan lebat di musim tengkujuh. Tak sangka pulak doc bagi kebenaran. Tu yang dia dapat berpoya2 dengan anak2 kat lobi (walaupun berwilcha).

Tak lama pun kat bawah around 30 minit je then Kak Ngah naik ke wad semula. Aku dan Farizal sambung lawat Kak Ngah di wad (sebenarnya nak tengok wad sebab this is my 1st time ke Hospital Sg. Buloh yang terkenal dengan dekorasi dalamannya yang indah dan selesa) Ok  dah tengok dengan mata kepala sendiri memang hospitalnya sangat cantik dan selesa. Kalah HUKM *jealous* - kalau suka sangat, beranak la anak no. 3 nanti kat sini. Huhewwww.. (taknak... jauh!)

Lepas lawat Kak Ngah kami beramai2 konvoi ke rumah Kak Ngah di Rawang. Bermalam di sana dan pagi2 gerak ke Tesco Rawang untuk beli-belah. Gambar2 kat bawah ni gambar keesokan harinya di Tesco playland.



Pulas stereng Abang Izz, pulas!



Gembira tidak terkata. Cekak rambut sudah sampai dahi pun tidak perasan.


Sifat tamak, dua stereng pulas sekaligus.


Dua beradik sedang bergembira


Abang Izz fokus mengadap skrin



Menyampah betul naik lembu ni tapi tak bergerak2 - aku agak2 aje skrip nih

Sebenarnya aku memang malas melayan budak2 ni main kat playland. Tapi sebab abah dorang pergi tandas, Yang pun sudi nak temankan maka no big deal. Merasalah budak2 ni  main olok2. Tak masukkan syiling pun. Abah sampai, kami pun naik Tesco beli-belah. Beli barang wajib je pun, susu dan pampers. Singgah  Butik Anakku  sekali beli botol susu Abang Izz yang selalu MIA. Menyampah!

Malam ni Yang tidur rumah. Esok kan cuti sekolah :) Selamat cuti sekolah semua! Sebelum malam berakhir, ada lagi projek kami. Hem.. aku cerita next entry jelah. Dah pukul 1.30 am ni. Giler! Esok nak keje. Isk.. Apepun memang seronokla program hujung minggu kami kali ni. Penuh dan padat. Perut pun penuh dan padat je. Muehehe.. Apa la cerita weekend depan pulak ye? Bye-bye!

7 comments:

Suzila said...

cmne leh tahu gula tinggi?
after daftar klinik ibu dan anak....yg pas 1st checkup ambik darah sume tu ke?

Mak Izz said...

tahu sbb kakak aku mmg ada diabetic history ms 1st & 2nd pregnancy. yg tahu confirm bila wat buku merah tu lah. hehehe...

KIKA said...

over tau...ronda2 tak hengat...tak pasal2 izah + ayah yop jadi operator telefon...huk huk huk...
nak biar mak ngn ayah dating pon, update la 'lepak king' katne...
asyik ronda2 je...*jealous!*hik hik hik

Mak Izz said...

KIKA - hahak aktiviti sehat di hujung minggu (menternak dan membakar lemak) sorila x update tmpt lepak sbb igt x penting pon Yang tu. x sangka rupanye ayahanda bonda risau. haha... (bestnye dh tua2 bangka x hensem pn ada gak org nk risau) hahak apesal jealous??? ^__^

KIKA said...

I tga gler nak ronda2+shopping2 even duit xbpe nak ada...tga control nafsu ni... =p

sya syariza said...

ha dah dpt tgk dah bajunya, hehe

Mak Izz said...

sya sya - ni belum full version lg. nt aku letak gmbr full version. x sesuai sgt pakai waktu siang sbb material baldu. huh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!