Thursday, May 20, 2010

Jalan2 Bandar Melaka

Selesai kenduri di Kg. Morten kami bergegas ke rumah Yop (sepupu aku belah mak) di Pengkalan Rama untuk solat Maghrib dan melepak2 fikirkan destinasi seterusnya untuk mencuci mata. Pusing punya pusing punya pusing Melaka Town, tak tahu di manakah terletaknya Pengkalan Rama. Haha.. acik sekeluarga bukan orang Melaka. Tak tahu langsung jalan2 di Melaka ni. Haish.. masalah negara sungguh! Walaupun bandarnya kecik aje, tapi kalau dah jalannya kecik2, rapat2, pastu penuh sesak dengan kenderaan bersimpang-siur,manalah nak jumpa. Call Yop berkali2 akhirnya jumpa jugak rumahnya. Rupa2nya apartment yang Yop sekeluarga tinggal betul2 di belakang Melaka River Cruise. Aisey.. zaman kami jalan2 Melaka lebih 10 tahun dulu mana wujud lagi Melaka River Cruise ni. Isk isk..

Sampai rumah Yop, kami terus mandi & solat Maghrib. Then lepak2 isi perut dengan nescafe panas & roti. Pukul 9 malam kami ke gerai makan berhampiran Melaka River Cruise, lupa dah apa nama gerainya tapi yang pasti gerai ni menyajikan aneka jenis makanan berunsur sup. Ala2 Ani Sup Utara lah. Ada nasi/mi/bihun/kueytiaw sup ayam/daging/perut/tulang dan pelbagai lagi makanan panas2. Sup memang kaw! Tapi tulah, tak sempat bergambar pun kat sini. Masing2 perut lapar. Bedal je tak pandang kiri kanan dah. Settle makan, kami jalan2 sekitar Melaka River Cruise. Btw kami tak naik bot pun, sebab kami selalu naik bot kat kampung. Kalau naik bot kat Melaka ni kena bayar RM10, kat kampung seberang Sungai Perak, 30 sen je. Hehe.. Feeling naik bot sama je, tempat je berbeza. Jom tengok gambar kat sana (ada ciput je).


Ok seperti biasa, gambar photo group mesti ada. Please abaikan wajah & penampilan kami semua yang tak berapa semenggah itu. "Hidup mesti sempoi!" <-- ayat kaber :) Kanan sekali baju putih tu Reni, isteri Yop. Dukung anak dara dorang sebaya Izz, Athirah. Yop takde time ni, dia kena kerja. Chef berwibawa la katakan..
Abah mesti enterprem dengan Izz. Izz tengah lalok. Macamla dia yang drive 6 jam tuh.


Harusssssssssss ada. Kami bertiga di Melaka River Cruise, eceh.. eceh.. *Abah pandang siapa tu???


Atuk, Athirah, En dan Mer (adik2ku). Bukan senang nak berkumpul dengan dorang ni. Orang bujang la katakan.. Apa keles join family trip?

Pas berpenat lelah di sini, kami ke 1 destinasi lagi. Reni yang syorkan ke sini. Katanya kalau ke Melaka tak singgah ke sini, cam tak bermakna. Ke mana ek? Sebelum ke sana, kami tinggalkan Izz di rumah Yop. Biar Pak Long dia yang jaga. Pak Long pun sama2 lalok cam Izz sampai sanggup tak turun makan kat gerai tadi. Pak Long pun letih macam dia je yang drive tadi. Heheh..

Destinasi kami adalah ke sini...

Jonker Street. Gambar ihsan cik google. Aku tak sempat snappy2 gambar dh kat sini. Penuh sesak dengan orang.


Sesak tak sesak? Best la Jonker Street ni lebih kurang macam Petaling Street di KL. Cuma Jonker Street ni jalannya kecik sikit. Susah nak lalu, kena berhimpit2. Awas H1N1! Macam2 barang jual kat sini. Cenderamata of course! Best, tapi sebab poket tak berapa best maka hanya dapat beli 1 alat mengurut, sepasang baju Izz sbg kenang2an dan 1 beg makeup from China. Best... tengah malam baru kembali ke rumah Yop dan letihnya tak usah cakaplah. Terus zzzzzzzzzzzzz...

Esok pagi2 lagi selepas breakfast kami dah bertolak pulang ke KL. Tak boleh lama2, banyak lagi keje nak selesai kat rumah. Apepun, sekali sekala berjalan ke Melaka dengan family macam ni seronok jugak. InsyaAllah ada rezeki kita datang lagi untuk melawat tempat2 menarik lain yang tak sempat nak jejak.

*Malam esok kami sekeluarga akan bercuti lagi. Di mana? Tunggu!!!...

4 comments:

anw4r said...

izz macam dah kene ubat tidur jek..
apa komen abah dia?

jackapron said...

Hari yg sangat penat! sabaje lah

Nur Irfan Juezrie said...

wah.. masing2 penat.. wlpun penat muka akak ceria je.. hehe..

yginsaf5 said...

sonoknyerr cuti cuti mesia tewww.. ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!