Tuesday, May 11, 2010

Checkup 34 Minggu

Fuh~ Lama sungguh tak update blog. Kebizian melanda di samping kekangan waktu untuk curi2 menggunakan komputer orang lain untuk mengupdate blog. Seperti yang aku beritahu sebelum ni, komputer putih besar gedabak kegunaan aku di pejabat selama ni dah lama tak boleh guna untuk update blog. Tu pasal terpaksa curi2 guna komputer orang lain. Bukan senang nak dapat peluang, jadi this time ada sedikit waktu terluang, aku lenjan abis2an :)

Beberapa minggu puasa menulis, banyak benda dah bertakung dalam kepala otak ni nak kongsi cerita. Dari kesah terjun tiruk swimming pool rumah Kak Ngah hinggalah ke majlis sambutan Mother's Day semalam. Wah.. macam hebat2 je. Nak update cerita bergambar, memory card aku tak bawak pulak. Esok lusa jelah. Sekarang meh baca cerita tak bergambar dulu. Heheh!

Pagi tadi pergi checkup 34 minggu di klinik DBKL. Wah dah 34 minggu ko! Diam tak diam je (nampak sangat tipu, padahal memang hari2 menanti saat 38 minggu) Hari ni adalah checkup yang paling menggumbirakan. Pasal apa tau? Pasal.. sepatutnya appointment aku pukul 7.30 pagi. Tapi entah kenapa pagi tadi aku macam malas sangat nak bersiap cepat2. Semua aku buat lembap2 (ke.. memang aku lembap?) Gosok baju lembap, berus gigi lembap, bancuh susu Izz lembap, pendek kata sume lembaplah. Agaknya sebab dah tahu nak pergi checkup so tak payah nak kejar waktu punch card kan.

Sampai klinik je dah pukul 8 pagi. Cuak jugak takut nurse marah. Masa aku letak buku pink tu dalam bakul 7.30AM nurse tu cakap "Kenapa datang lambat?..." Tapi nada suara dia tu very slow. Sebab slow sangat suara dia, aku pura2 tak dengar. Haha.. tak koser nak menjawab. Terus aku cari kerusi & duduk. Fuh, lega! Pastu rutin biasa la. Timbang berat. Ya Rabbi.. berat aku naik 3kg dalam masa 2 minggu! Erk takutnye kena marah dengan nurse. Suspen2. Urine ok, tekanan darah 120/70 ok gak. So tunggu nurse panggil untuk check perut. Tunggu tak sampai 10 min, nurse dah panggil. Wah, i loike.. Dah check perut tunggu kat luar jap. Dalam 10 min camtu, nurse panggil masuk dalam untuk consult. Wow... bestnya. Tak payah tunggu lama2. Tak payah tersengguk2 menahan ngantuk.

Brok brek brok brek (nurse nasihat macam2, nasib baik tak marah pasal berat badan naik mendadak tu), next checkup aku 25 Mei nanti. Aku harap time tu adalah checkup yang terakhir sebelum aku bersalin. Cepatlah bersalin, malas dah nak ulang alik klinik 2 minggu sekali. Penat! (Penat merangkumi jalan kaki dari rumah ke perhentian teksi, berdiri tunggu teksi dan jalan kaki dari perhentian teksi ke klinik) Dan bertambah penat lagi bila settle checkup, kena jalan kaki lagi dari klinik ke stesen LRT Bdr Tun Razak, tunggu LRT, berdiri lagi dalam LRT selama 20 min (sebab takde warga Malaysia prihatin nak bagi ibu mengandung macam aku ni duduk), then jalan kaki lagi dari stesen LRT Sultan Ismail ke pejabat (lintas jejantas melengkung yang macam .....) naik lif ke tingkat 12 kemudian baru sampai ofis. Phewwww! Penat weh... :( Apepun, tadi pukul 9.45 pagi aku dah selamat sampai di ofis. Yeay.. tak perlu buang masa! Acik sukerrrr!

Ok kat sini nak share sedikit tips dari nurse masa checkup tadi. Antara perkara baru yang dia ajar aku:

1) Makan vitamin zat besi tu selepas 2 jam perut kosong. Tujuan: Tak ingat pulak :) Tapi vitamin2 lain tu boleh makan macam biasa selepas waktu makan.
2) Jangan makan vitamin2 tu sesudah minum susu. Sebab vitamin ni kalau makan dengan susu, nanti vitamin tu tak berkesan. Make sure makan vitamin tu setengah jam selepas minum susu.

Aku baru tahu info ni. Korang tau tak? Sebarang fakta lanjut, layarilah internet ek. Cari maklumat sendiri. Hahaha.. aku pun takde masa a.k.a pemaleh nak check tepat ke tak fakta yang nurse beritahu aku tu. Anggap jelah tepat ek. K lah, nanti cerita ceriti lagi pasal hal ehwal aku sepanjang 2 minggu puasa blog nih. Nak sambung kerja, da..

3 comments:

LiNda said...

Mak izz..

Takper .. orang mengandung digalakkan berjalan . Biar senang bersalin nanti . Itu kata oranglah ..

Btw- jaga kesihatan oke . Moga selamat semuanya .

Naz-Segalanya disini said...

tak tau plak psl susu..cuma dulu dr kata..lebih bgus mkn vit atau ubat dgn jus buahan2 yg fresh sbb lg mudah nak serap dlm bdn

Mak Izz said...

k'linda - insyaAllah kalo btl mudah bsalin, alahai alhamdulillah sgt2. ok2 pasni sy x mengeluh dah. tq kak...

naz - dgn jus tu sy rs betul sbb mmg doc ada kata jus buah cpt serap. anyway thanks sudi singgah blog sy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!