Thursday, December 17, 2009

Trip to Port Dickson - Episod Tanjung Biru

Sedaya upaya aku cuba untuk merompak sedikit masa bekerja dengan menulis entry ni. Tadi Kak Eja dan Erin bising2 kata aku dah lama tak update blog. Eh bukan semalam aku ada update ke? Owh semalam aku sekadar update je tapi tak bercerita apa2 pun kan. Wokey.. aku try menulis juga hari ni untuk membuat mereka rasa gembira. Gembira ke? Aku harap aku sempat siapkan entry ni sebelum tiba waktu pulang. Yelah, selalu aku menulis sambil2 buat kerja. Kadang2 ralit buat kerja tup-tup dah pukul 5. Macam mana entry nak siap kalau menulis sambil buat kerja? Erm.. nampaknya aku kena ada line internet sendiri la dekat rumah kalau nak fokus tulis blog setiap hari. Ada sesiapa nak sponsor? Erin dan Kak Eja boleh pertimbangkan ek. Nana pun :) *Kuikuikui..

Ok untuk tidak membuang lebih banyak air, eh bukan.. untuk tidak membuang lebih banyak masa, meh aku start cerita pasal percutian kami sekeluarga ke PD hujung minggu lepas. Semua dah sedia maklum yang Jumaat lepas adalah cuti umum untuk umat manusia yang bekerja di Selangor. Oleh sebab si Farizal ni bekerja di Selangor, maka kawan2 ofis dia plan untuk pergi bercuti di PD. Actually dah plan dari awal lagi. Aku selaku isteri a.k.a penyibuk ni of coursela tergedik2 nak ikut sama kan. Yelah, trip ofis dia ni berkonsep family day, boleh bawak ahli keluarga kalau nak. Yang bujang2 masih takde family pun boleh join gak, takde masalah. Mana tahu selepas bercuti ni dapat berkeluarga pulak ke. Ahaks!

Awal2 lagi aku dah apply cuti hari Jumaat. Plan pagi Jumaat dah nak bertolak ke PD. Kali ni aku bawak Acik sekali. Saje bagi Acik merasa cuti-cuti Malaysia makan angin tepi laut. Selama ni makan angin kat pagar rumah je, bukan dapat apa pun. At least kalo makan angin tepi laut dapat gak cuci2 mata sambil melicinkan sel-sel kulit mati kat tapak kaki ni bila memijak butiran pasir pantai yang memutih tu. Paling best bila gatal2 kat badan hilang selepas berendam air laut yang masin. 3 in 1 tu.. Memang berbaloi Acik ikut kitorg. (Berbaloi gak untuk aku sebab ada geng untuk uruskan Izz Haris) Ekekek..

Kami bertolak tengahari macam tu. Konon2 nak gerak pagi tapi biasalah, janji meloya kan. Tengahari baru gerak dan dalam pukul 2 petang dah sampai PD. Farizal bawak kami ronda2 dengan kereta selusur pantai PD sampai ke Teluk Kemang. Cerita sebenar: Aku yang paksa Farizal bawak kami ronda2 dengan kereta sebab check in hotel pukul 3. Kami sampai sejam lebih awal. Bosanlah nak tercongok je kat lobi. Baik gi ronda2 best sikit. Farizal pulak ex-budak poli PD. Beria2 la aku suruh dia tunjuk aku mana tempat belajar dia dulu. Maklumlah kami kan sealiran. Dua2 ex-poli. Politeknik tau, bukan poliklinik atau pun polifonik. Jangan salah faham! Ar.. sepanjang dalam kereta tu riuhla mulut Farizal cerita itu ini. Tunjuk tempat dia melepak zaman muda mudi dulu (sekarang dah tua, sila sedar diri). Tempat skodeng. Tempat merayap. Macam2 tempatlah. And aku paling kelakar bila dia tunjuk hotel tempat dia konvo sijil dulu. Hotel tu dah buruk giler, cat dinding dah terkopak2, and dinding hotel tu pun tunggu masa nak runtuh je. Nak tau apa nama hotel tu? Hotel Ming Court yang kini hanya tinggal sejarah. Sejarah buat warga PD dan sejarah buat Farizal yang pernah konvo kat situ. Hehe..

Masa ronda2 tu, Farizal cerita pasal rumah api kat Tanjung Tuan. Dia kata rumah api tu tempat dia lepak2 la dengan kawan2. Tapi kalau nak pergi kena daki bukit. Payahlah nak daki petang tu sebab kendong Izz Haris. Sempatlah Acik snappy2 pic kat pintu masuk rumah api tu. Aku keluar kereta pun tak sebab Izz tido. Dah setel snappy2, Farizal drive kereta ke Tanjung Biru bersebelahan je dengan area rumah api tu. Erm.. tempat agak lengang mungkin sebab hari Jumaat kut. Warga Selangor je bercuti, warga negeri2 lain semua busy bekerja. Farizal terus parking kat bahagian hujung berdekatan dengan pokok2 besar. Baru je keluar dari kereta, tiba2 terjumpa officemate Farizal (yang sama2 join percutian ke PD ni) tengah lepak2 bawah pokok kat situ. Anwar & Bazilah (husband & wife dua2 officemate Farizal) Ler.. dorang sampai lagi awal. Dah puas berendam air laut & dah tukar baju pun. Sempatla lepak2 dengan dorang kejap bawah pokok sambil mengunyah jajan. Acik dah tak sabar2 nak cecah kaki ke laut. Maklumlah.. ini kali kedua Acik tengok laut secara live. Kejakunan sikitla kan. Jomlah tengok gambar2 kami di Tanjung Biru.



Anwar dan Bazilah (husband & wife). Dua2 officemate Farizal. Aku pernah tulis pasal wedding dorang dulu. Klik di sini untuk baca cerita.



Ok giliran mak pula untuk enterframe. Bermain2 di gigi air sambil mendukung Izz adalah sangat mencabar. Cuaca sangat panas terik tapi itu tidak membantutkan semangat mak Izz untuk berfoto2an di tepi laut. Izz tak pandang kamera sebab tak pernah lihat laut depan mata. Samada pelik atau teruja hanya Izz aje yang tahu.



Turn gambar Acik pulak. Tengok tu wajah ceria Acik, seronok tak terkata dapat cecah kaki ke laut. Izz pulak sampai kuyu2 mata menahan terik mentari. Terik pun teriklah, janji dapat jalan2 tepi pantai. Best!!!

Ada la lagi beberapa keping gambar snap kat sini tapi takyah masuk bloglah sebab gambar2 tu kurang semenggah (sebenarnya gambar aku tak cantik). Maklumlah, tak fotogenik pun, fotogedik je lebih. Selepas lepak lebih setengah jam jugakla dekat sini, kami pun gerak ke hotel. Tapi sebelum ke hotel kami singgah dulu di kedai makan, temankan Anwar & Bazilah makan tengahari walaupun dah petang sebenarnya. Kami bertiga tak makan, just pulun ABC dan cendol je. Memang best dapat minum air sejuk2 time cuaca panas macam ni. Tak jauh dari kedai makan tu ada kedai jual baju, pelampung & cenderamata. Of coursela aku dan Acik tak lepaskan peluang menyinggah. Acik sempat rembat baju 2 helai. Aku pulak cuma beli baju inner lengan panjang kaler hitam (konon2 nak pakai dalam t-shirt lengan pendek untuk mandi laut) tapi tak guna pun sebab aku mandi laut guna t-shirt lengan panjang. Takpe.. boleh guna untuk percutian seterusnya. Haha.. yo yo o je.

Selesai makan, terus ke hotel. Hotel mana kami tinggal di PD ye? Ala.. hotel biasa je. Entry sebelum ni aku ada cerita yang kami tinggal di apartment. Apartment apa la agaknye ye? Saje je nak berteka teki tekuk pulak kat sini, heheh. Entry berikutnya jelah aku cerita pasal tempat penginapan kami ye. Aku nak balik dah ni. Lagipun saje nak bagi korang tertunggu2 episod seterusnya. Barulah sekelas Nur Kasih. Sehingga berjumpa lagi di lain entry, tata...

::To be continued::

7 comments:

Nyamokkobaow said...

kata nak pegi Bali...tp santai kat PD gak...

dieya said...

waaa..sonotnyer..nk mndi laut jugakk..

Suzila said...

syokk nye berjalan2 ngn anak n suami...

Mak Izz said...

kobaw - nk g Bali tunggu ekau sponsor. skg mampu g PD je. PD pn best..

dieya - mmg sonot. jom mandi ramai2 (ajak syawal skalik, hihi)

suzi - sgt syiok. ko ps bln 1, blh jln2 dh dgn suami & anak (dlm perot) kohkohkoh!

Suzila said...

ak kene tunggu sem, bru leh jln jauh2. Pas kawen honeymoon dekat2 jerh (kata mamak) waaaa

Mak Izz said...

suzi - dkt pun honeymoon gak, tak ksh. janji merayau! kehkeh.. slmt pengantin baru in advance~

jackapron said...

bile u nak continue cite nih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!