Friday, November 20, 2009

Duit Dah Habis

Hahak korang semua dah kena tipu! Duit aku belum habis lagi. Saja buat tajuk entry gini sebab semalam ada sorang hamba Allah tu dah bebel2 kat telinga aku. "Duit dah masuk.. duit dah masuk. Ji, ko tak reti2 ke nak tulis blog lagi. Boring aku tengok tajuk entry ko, duit dah masukkkkkk je. Dah kaya sangat ke ko sekarang?" Ahaks! Bunyik cam pedas je kan, tapi itulah gaya kami bergurau kat ofis ni. Ok tajuk entry tadi khas untuk Nana, one of my officemate merangkap peminat blog aku (weh, betul ke peminat?) ekekek.. (ye, ada sedikit unsur perasan di situ)

So sebab semalam Nana dah membebel and ada lagi sorang hamba Allah pun dah bebel, so.. aku gigih dan gagahkan diri jugak untuk menulis. Sebenarnya kan, aku bukannye dah hilang minat nak menulis ke aper, atau.. dah perasan kaya untuk tidak menulis lagi (ahaks) atau.. dah takde idea nak menulis tentang apa TAPI.. TAPI aku sangat2 busy lately (busy buat kerja ofis & busy chatting) ekekekek! Walaupun aku benci orang tak reti buat kerja multitasking, tapi sebenarnya aku pun bawah golongan lembap juga. Aku tak reti menyelam sambil minum air ni. Kalau blogging, blogging je. Kalau chatting, chatting je. Teruk betul!

Okeh, entry aku hari ni tiada mengena dengan tajuk di atas. Itu sekadar pemancing undi sahaja untuk anda klik ke blog ini. Maka sekarang marilah baca entry aku yang sebenar-benarnya. Hari ni aku takde cerita menarik, cuma nak jalankan amanah orang. Apa la amanah orang nak jalan dalam blog pulak ye? Of coursela menjawab TAG. Ar.. ni adalah tag pertama yang aku terima dalam kamus kehidupan maya, dan sudah tentu aku akan menjawab sebaik mungkin. Kerana aku seorang rakan maya yang sangat baik hati dan memberi komitmen penuh atas hubungan maya ini. Ewww.. apa aku merepek-repek ni? Tulah, dah lama tak menulis. Ok straight to the point!

Aku dapat tag ni dari Ju, my bestfriend semasa belajar di politeknik dulu, pernah jadi roommate untuk 1 semester, pernah jadi penunggang motosikal untuk aku (ye, aku tak pandai bawak motor, maka hanya layak jadi pembonceng berjaya), pernah jadi teman ketawa, teman menangis, teman mengumpat (what?) dan segala2nya lah. Nanti kat bawah aku cerita lagi pasal Ju ni ye. Mari tengok apa yang dia tag aku:

1) Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award
2) Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies
3) Pick your ten (10) most deserving recipients and describe them
4) Leave a comment on the recipients' blog to tell them they've been tagged
5) Paste the award badge in your sidebar



Untuk tidak berlengah lagi, mari kita jawab soalan pertama yang berbunyi:

1) Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award

5 fakta menarik tentang Ju ye? Baiklah.

i) Ju adalah seorang ibu muda, berkahwin muda dan mempunyai anak pada usia yang sangat muda (cuba kira berapa kali aku sebut muda?)

ii) Seorang yang sangat manja, manja pada kedua orang tuanya, manja kepada adik-adik lelakinya yang kacak, manja kepada kakak2 di poli (sewaktu tika dulu) dan manja kepada suaminya (ini of coursela kan, walaupun aku hanya teka tapi jawapannya mesti 100% betul. Erm.. betul tak Ju?) Kenapa Ju manja sangat ye? Sebab dia adalah anak perempuan tunggal dalam keluarga, so dapat kredit lebih sikitlah hehehe.

iii) Seorang yang sangat pembersih. Aku boleh lihat dia pembersih melalui alat2 mandian dia yang bermacam2 jenis (berapa jenis syampu nak ada ni?), tiap2 malam sebelum tidur mesti cuci muka & berus gigi (walaupun lepas mandi petang tu takde makan apa2 pun). Oh ini cerita masa di poli dulu.

iv) Seorang yang baik hati, suka menolong orang. Lemah lembut tutur kata dan seorang yang sopan santun.

v) Seorang yang agak perfectionist dalam hal ehwal berkaitan penampilan diri. Kalau pakai contact lense mesti berejam (hahak), pakai tudung mesti perfect kemas baru boleh keluar bilik dan agak cerewet dalam membeli apa2 barang. Tapi cerewet bertempatla, means nak barang yang baik kualiti dan berbaloi untuk dimiliki.

Ok, soalan kedua:

2) Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies

10 perkara menarik tentang diri/hobi aku? Jom baca.

i) Aku adalah anak ke 4 dari 7 orang adik beradik. Aku adalah anak yang tengah (betul2 tengah tau) Sebab di atas aku ada 2 orang abang dan seorang kakak. Dan di bawah aku ada 2 orang adik lelaki dan seorang adik perempuan. Betul2 tengah kan? Menarik tak fakta ni? Tak menarik? Ok abaikan.

ii) Aku dilahirkan di benua Eropah, kota London. Bukan senang2 nak dapat peluang dilahirkan di kota indah macam ni kan? Itu semua rezeki. Ok walaupun aku dilahirkan di sana tapi aku tak fasih berbahasa Inggeris, mata aku tidak berwarna biru dan rambut aku tidak blonde. Dan nama aku juga bukan Stefa Isle. Hikhik.. Kami sekeluarga cuma 2 tahun setengah aje di sana, pastu balik Malaysia ikut ayah yang telah tamat tempoh perkhidmatan.

iii) Hobi aku adalah membaca. Semua bahan bercetak pun aku suka baca. Dulu2 masa sekolah menengah, emak memang tak bagi aku baca suratkhabar pagi2 sebab kalau aku dah start baca suratkhabar mesti berejam-jam sebab semua topik pun nak baca. Kenapa emak marah? Sebab dia kata aku nak mengelak dari tolong dia buat kerja rumah. Erm.. akibatnya sampai sekarang aku culas baca suratkhabar. Jangan salahkan aku kalau tak tahu perkembangan terkini & isu semasa *wink wink

iv) Aku seorang yang banyak cakap. Aku suka bercakap (tapi tak bagus sebenarnya sebab dikhuatiri percakapan yang banyak tu bakal menimbulkan dosa) *Farizal mesti setuju statement aku ni. Bukti aku suka bercakap ialah melalui penulisan aku dalam blog ni yang selalunya mesti panjang lebar. Jarang2 keluar entry pendek kan?

v) Aku rasa aku seorang yang agak funny. Aku suka dengar orang ketawa, sebab tu aku selalu cari modal untuk buat orang ketawa. Yelah modal nak buat orang ketawa cuma perlu buat sedikit joke, tak perlu withdraw duit kat mana2 ATM. Mudah kan? Yang penting, aku happy bila orang lain happy (jom nyanyi lagu Happy)

vi) Apa lagi fakta menarik pasal aku ye? Aku rasa aku macam tak menarik je pulak. Bukan ke fakta menarik ni orang lain yang kena sebutkan sebab kalau aku sebut sendiri macam angkat bakul je. Argh.. penatnya otak kerah kepala nak fikir apa yang menarik tentang diri sendiri. Ok dah ingat! Sambung ke no vii (sengaja nak cepat cukupkan 10)

vii) Aku menaip sangat laju (di keyboard komputer/laptop sahaja ok) Typewriter tak dikira sebab jarang2 praktis menaip di situ. Kalau korang pernah baca entry aku yang lepas, aku pernah buat speedtest menaip ni. Aku dapat 64 word per minute yang pada aku dah kira champion. Ahaks! *Champion pada aku, pada korang aku tak tauler. Korang boleh test kalau rasa2 nak beat kepantasan aku dan boleh jadikan salah 1 dari fakta menarik korang nanti, ekekek. Sila klik sini Speedtest.

viii) Aku khatam Quran pada usia 9 tahun (eh riak ke ni?). Bukan nak kata aku pandai mengaji ke.. terang hati ke.. tapi nak bagitau yang ustaz ajar kami mengaji tu adalah sangat GARANG. Apa bukti dia sangat garang? Adik aku pernah patah gigi ditepuk mulutnya oleh ustaz. Adik aku (yang sama) jugak pernah terkencing kat rumah ustaz tu semasa belajar mengaji. Kalau kita mengantuk, ustaz tu akan tunjal kepala kita dengan hujung pensel dia yang tajam tu. And kalau kita bebal (lambat faham) ustaz akan tampar and rotan kita sesuka hati dia. Owh kendengaran seperti ustaz terlalu kejam kan? Kerana kekejaman ustaz majoriti pelajar2 yang belajar mengaji khatam Quran pada usia 9 tahun dan paling lewat pun 12 tahun. Kagum tak? Terima kasih pada Cik Selamat (aku tak panggil dia ustaz sebab dia bukan ustaz pun, dia cuma seorang waiter di hotel tetapi dia berkebolehan mengajar mengaji Quran) Fuh~ *tiba2 rasa takut pulak kalau2 ada waris Cik Selamat baca blog aku ni. Ye, Cik Selamat memang garang tapi garang dia garang mengajar, bukan garang membunuh.

ix) Yang ke-9, fuh.. apa ye menarik pasal aku? Eh kejap ek, aku nak ronda2 ofis kejap. Nak tanya orang, apa lagi 2 perkara menarik pasal aku.

"Lalla.. lalala... lalla.. lalala..." (meronda sambil menyanyi2 kecil)

Ok dah dapat. Aku tanya Lin je. Lin cakap aku ni mesra rakyat. Wah.. tiba2 rasa seperti seorang YB pulak. Mungkin betul la kut apa yang Lin cakapkan tu. Aku ni mudah mesra dengan semua orang. Kata banyak cakap kan, orang banyak cakap ni mestilah peramah. Dan bila dia peramah, mudahlah dia mesra dengan semua orang atau pun rakyat.

x) Yang kesepuluh.. yang penutup la ni. Nasib baik dah sampai no 10, tak larat dah aku. Aku rasa kelebihan aku ialah, aku sukar nak merajuk. Mungkin sebab aku anak yang tengah jadi takde istilah merajuk dalam hidup aku. Sesiapa yang cari pasal dengan aku, bergembiralah. Sebab seteruk mana pun korang layan aku.. korang sakitkan hati aku, sekejap je aku marah. Pastu bila perasaan marah aku dah hilang, mood aku kembali normal. Aku memang betul2 tak reti merajuk dan itu adalah fakta menarik bagi mereka2 yang berada rapat dengan aku. Setuju kan?

Ok tamat sudah soalan ke-2. Mari tengok soalan ke-3 pulak. Penatnyer...

3) Pick your ten (10) most deserving recipients and describe them

10 orang? Aiyo.. siapa aku nak tag ni? Aku bukan kenal sangat rakan-rakan blogger nih. Erm.. kalau kenal pun, dorang tak aktif menulis pulak. Kalau tag rakan blogger yang tak aktif, tak bestla kan? Ntah bila2 dorang nak jawab tag aku. Nak tag rakan blogger yang aktif tapi dah popular pun tak best jugak sebab dorang mesti dah pernah dapat tag macam ni. Yelah, kalau dah 5 tahun berkecimpung dalam arena maya nih, mustahil tak pernah kena tag kan? Kalau nak mintak follower2 aku jawab tag, ada follower aku ni yang ahli akademik, golongan ibu2, dorang layan ke tag2 nih? Mana yang agak2 boleh layan, takde blogla pulak. Erm.. ok takpe. Dipendekkan cerita, aku tak mahu tag sesiapa pun di sini. Asal korang berjaya habiskan baca entry panjang lebar aku ni pun dah cukup ok.

Soalan ke-4:

4) Leave a comment on the recipients' blog to tell them they've been tagged

Oleh sebab aku main tipu untuk soalan ke-3, maka soalan ke-4 pun aku tak perlu jawab. Wah.. seronoknya :)

Dan yang terakhir aku perlu 5) Paste the award badge in your sidebar

Dah tampal pun. Uber Amazing Blog tuh.. hebat2. Terima kasih kepada Ju kerana menganugerahkan akak award yang begitu awesome! (i love pink)

So akhirnya, setelah berusaha berejam2 akhirnya tag ini berjaya disiapkan walaupun aku menipu. Hehe... jumpa lagi di lain entry (yang ntahkan bila).

Adios!

5 comments:

norhazlina said...

akhirnya..ko update jugak..setelah kene gurauan pedas dari aku ek...wah, uji lahir kat london..boleh join Toastmasters ni..

Mak Izz said...

Gurau pedas tu biasa.. Apa, join Toastmasters? Join Kelab Toaster bolehla. Hari2 bakar roti, hari2 makan roti bakar. Sedap.. nyum nyum!

Nur Irfan Juezrie said...

tq akak.. wah2.. lamanya tunggu nk jawap tag ni.. hehe.. ape pun thanks sbb puji memuji ju..tp bila terkenang akak describe ttg ju teringat lak kat poly dedolu..
hehhe

NeenaAnuar said...

nice to read your blog! walaupun panjang lebar.. but sgt leka bile baca your entry!

and also nice to know more detailed about you and also secara tak langsung about Jue!

(*sorry rasa2 dah penah add to follow your blog.. but entah camner tak penah berupdate at my dashboard... maybe I've missed it somewhere! and now dah add... baru leh nampak yours @ my dashboard.. :D )

Mak Izz said...

k neena,

really? wow bestnye ada org leka bc blog sy. yes, tag ni sometimes jd medium utk expose tentang diri. org lain yg x kenal kita pn blh kenal bergantung kpd soalan tag tuh. hehe..

nice knowing u too k neena, wlupn x prnh jmp tp sbb k neena pn very detail dlm blog so.. mcm dh kenal lama (ahaks).

ar tu la psl, xpe2 mgkn technical prob kut. sy ni mmg suka bc blog k neena tp tgk ms jgk. kalo free brla blh berejam2 melepak, kalo x.. cuma smpt bc tajuk je. huhu..

anyway, THANKS sudi bc blog sy :) pasni blhla bc tiap kali sy ada new post ye (sbb dh kuar kt dasboard) hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!