Thursday, August 25, 2011

Langkawi Trip 2011

Assalamualaikum wbt

Apa khabar semua? Hopefully sihat2 aje. Maklumlah akhir-akhir Ramadhan ni ramai yang tak berapa sihat. Demam.. Batuk.. mungkin sebab dehidrasi air (sebab kurang minum air) dan batuk sebab terlalu banyak minum ais. Hehe.. diri ni pun tak terkecuali juga bab batuk tuh. Tapi alhamdulillah dah beransur ok :)

Hah tetiba tajuk entry Langkawi Trip 2011 ye? Angin tak, guruh tak, tiba2 hujan (sekadar perumpamaan). Hujung bulan Julai lalu kami sekeluarga berkesempatan melancong ke Langkawi. Alhamdulillah.. ada rezeki untuk kembali menjejak bumi Langkawi selepas berhanimun di sana pada tahun 2008 lalu. ^___^. Istimewanya kali ni perjalanan kami disertai oleh anak2 (we're so happy walaupun penatnya boleh tahan). Kalau dulu aku & Farizal ke Langkawi dengan menaiki keretapi (almost 12 hours journey) *konon2 romantik. Tapi kali ni kami menaiki flight. Sejam je dah sampai. Yeahhh... tak sempat penat dan boring. Izz sangatlah happy walaupun pada awalnya takut2. Si Hasanah muka selamba badak dia jelah, bukan faham lagi naik flight ni.

Kali ni tak nak buat entry berepisod (walaupun dalam hati NAKKKK sangat). Sebab masa terlalu mencemburui aku (den takdo maso nak update dari rumah) Gambar2 adalah sekitar perjalanan dan percutian kami di Langkawi. Moh tengok. *Tengok gambar sambil baca caption, baca caption tau jangan tak baca :)

 Dalam bas dari KL Sentral ke LCCT. Dua2 teruja sebab FIRST TIME  NAIK BAS. Hehe..

Hah ni dekat stesen LRT BTR. Baru nak bertolak. Patut gambar ni dulu baru gambar atas. Izz teruja as usual "Mak, ketapi.. ketapi"

Merakamkan gambar kenangan di LCCT sebab "Entah bila lagi nak sampai sini" :(

"Kapal terbang..." Wah Izz berjaya sebut kapal terbang tanpa pelat *vanggah*

Kami menginap di Rumah Penginapan Persekutuan (RPP) di Federal Villa sebelah Holiday Villa, Pantai Tengah. Memang dah plan awal2 nak menginap di sini sebab bayarannya teramat murah. Untuk kami ber-4 caj menginap 1 malam adalah RM55 sahaja. 4 hari 3 malam total RM165 (murah yang amat). Facilities lengkap macam hotel lain juga. Jimat weh :)

 Pemandangan dari luar. Bilik kami kat groundfloor. Senang! (padahal dalam hati takut2 juga dapat tingkat atas, bukan apa jenuh weh bawak anak kecik. Hotel 3 tingkat macam ni mana ada lif.

Lebih kurang gini rupa bilik hotel. Takde amik gambar pun sebab tak sempat. Busy melayan karenah  budak2.

*Kedua2 gambar penginapan ihsan google

Hari pertama kami berjalan2 ke Makam Mahsuri. Bayaran RM5 untuk orang dewasa. Budak2 free.

Flying without wings :P

Relax je bergambar kat makam. Izz siap sebut "Mak takut... takutttt.." Aku tanya takut apa? Dia jawab "Batu" Pergh....!!! Pandai pulak budak ni tau tempat ni kubur. 'Batu' stand for 'batu nisan'. Pergh...!!! lagi sekali. Hehe..

Dengan abah pulak. Wajah riak nampak. Oh ye, hari pertama kami di Langkawi adalah harijadi abah. Happy belated birthday my dear! Yang ke-?? Korang tekalah ye. Yang pasti dia tua 5 tahun dari aku (ok dah dapat teka)

Beraksi jakun di telaga Mahsuri. Sejuk giler air ni. Shiok ma. Tersingkap kain kenangan masa kecik2 dulu. Izz pun jakun 1st time jumpa telaga.

Family portrait (mengapa harus mencangkung?) Objek rumah lebih penting dari subjek (kami la tu). Sabor jelah...

Selepas berhempas-pulas di Makam Mahsuri, kami teruskan perjalanan ke Pantai Tanjung Rhu di Utara Langkawi. Dulu masa hanimun tak sempat jejak sini. Kali ni dah sampai, alhamdulillah... Seronot tak terkata (mak dan abah Izz la).

View sangat cantik, kedai makan sangat unik, menu pun boleh tahan sedap. Mak Izz mata sepet muka sememeh. Biar sememeh jangan sememek (larikkkkkkkk....)

View di Pantai Tanjung Rhu. Sangat indah ok. Tapi kami tak bermandi-manda pun sebab tak bawa baju spare & memang takde niat nak mandi pun. MALAS!

Makan2 di tepi laut. Menu sederhana sebab ketebalan isi kocek pun sederhana. Hanya order nasi putih, tomyam campur, telur dadar dan air kelapa muda. Harga adalah murah.

Pantai Tanjung Rhu dinamakan sedemikian kerana banyak pohon rhu di sini. Sangat ohsem tau, macam iklan Salem (nasib takde kuda je) Hahaha... Hasanah togel bahagian atas sebab  boleh dia bantai muntah tercekik nasik. Saborrrrrrrr...

Menikmati pasir dan kawasan pantai.

Balik dari pantai, singgah di pantai lain pulak. Pantai Pasir Hitam tapi di sini kami tak ke laut (sebab penat). Hanya berhenti seketika dan menjamu mata melihat barang2 perhiasan, kain  baju dan cenderamata yang dijual di sini. Adalah beli beberapa barang sikit dari sini.

Pantai yang ketiga, Pantai Tengah. Betul2 belakang hotel, jalan kaki 5 minit dah sampai. Masa ni Farizal yang bawak budak2 berjalan. Aku kat bilik berdengkur pengsan.

Suka pasir, suka pantai.

"Isk bila abah nak bawak aku mandi laut ni????"

Si kecil tanpa ibu (di bawah jagaan bapa) pasir ibarat permaidani mewah. Balik bilik dua2 penuh pasir. SABARRR JELAH! (sengaja capslock)

Malamnya pulak... alamek. Tak sempat da nak upload gambar lagi. Esok lusa aku upload lagi gambar ye. Dari tak nak berepisod, berepisod jua. Hahaha...

Jumpa lagi di entry akan datang! I'll try to finish it (yolah tu) ^___^

10 comments:

AzaLea said...

wah bestny g langkawi kan.. tetiba sy pun tersingkap kenangan dolu2 ms berhoneymun kat sane... **wink**wink**wink**

Liza Razak said...

wahhh..murahnya stay kat hotel...murah sgt tuh!! hehe..saya pon dah lama x pergi Langkawi

Mak Izz said...

lea - best sangat! tempat indah di mata cantik di hati, sangat mengujakan. harap dapat ke sana lagi.

*nasib baik tersingkap kenangan, kalo kain???

liza - dptla juga merasa keuntungan keje gov, harga RPP murah sesuai dgn pendapatan kami yg sederhana :) jom serbu Langkawi!

Rose Khadijah said...

wahhhh...welcome back noks...ghindu kat new entry..asyik2 buka, entry ulu bernam tu jer..gegham bile ko tak updated2..ingat tak mo share cite g Langkawi...

huhhhh...noks, ko mane leh wat entry tak berepisod!..nak nye percutian 3 4 hari ni..

hmmm best kan g coti2..ngan family kecik lak tu..best best...

cepat!..update new entry lagi...nak ghaye da ni..(ehhhh ade kaitan ker)...

AzaLea said...

Kenangan dan kain telah same2 tersingkap... **wink**wink**wink**

Mak Izz said...

rose - nk cite nok tp bln ramadhan ni mcm suka low profile pulak :) aku try setelkan mlm ni eyh. hr ni nk siapkan sume keje2 ofis before cuti raya yg panjang. phewwww...

lea - WAKAKAKAKAKAK! (utk bacaan 18 thn ke atas sahaja)

Fida said...

syoknyer mak...kompem hasanah jadi kakak taun depan..KOMPEM..ekekek...

Kamariah Awang said...

Amboi syoknya hanimun..! Hanimun kali kedua bersama anak2 yer..?!

emma said...

yg lain tak heran..tapi suka tengok muka hasanah...kiut jer..huhu..dh la baju same ngan shifaa...lalalalala...1 brand kan..haahahaha....kiut2 jer hasanah..

Mak Izz said...

amboi.. yg lain x heran ye. kecik atilah camni (badan xleh nk kecik) guro jer! bj yg mana sama dgn shifaa? hehe.. beli kt sogo sume tuh. hasanah kiut mcm mak dia la, alhamdulillah... (hahahahak)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!