Wednesday, April 7, 2010

Alkisah di HUKM

Salam semua. Berjumpa lagi selepas beberapa hari aku ber'cuti'. Cuti menulis blog je, kerja2 di pejabat tak cuti pun. Last week aku ada cerita pasal aku warded di HUKM kan. Hah meh sini aku nak cerita apa la alkisahnya yang berlaku.

Masa aku checkup 24 minggu aritu di HUKM, doc yang check aku tu berminat untuk jadikan aku sebagai patient untuk student perubatan HUKM exam. Ala2 jd tikus makmal gitu! (atau kakak aku cakap jadi guinea pig, ceh!). Mula2 cam ragu2 jugak, yelah.. buatnye 20 orang student hurung aku dalam satu2 masa, tanya macam2 soalan, tak ke pening kepala aku nanti? Aku just tinggalkan no hp, nanti doc akan contact aku samada setuju atau tak.

Bila balik rumah, sms Farizal tanya macam mana, Farizal kata ok je. At least kita tolong student. Kalau takde patient sporting, sanggup luangkan masa untuk dorang, macam mana dorang nak buat test. Betul gak tu. Fikir punya fikir, aku pun setujulah. So tunggu doc call je. Last few weeks, doc call tanya setuju atau tak. Aku kata ok. Doc cakap student around 2-3 orang untuk 1 patient, tak perlu bermalam, just warded 1 hari sahaja. Masuk pagi, petang dah boleh keluar. Makan minum percuma (of coursela free kan, dah nama duduk wad) & parking pun dia bagi free. Wokey.. aku decide nak warded 26 Mac hari Jumaat yang hening.

So pagi 26 Mac tu aku pun gigihla ke HUKM. Daftar kat kecemasan O&G then ikut nurse ke Wad Zamrud. Wad kosong je.. cuma ada beberapa orang. Dan ada 2, 3 orang doktor sedang menunggu tikus2 makmal untuk diujikaji. Hehe.. Patutlah wad kosong, rupa2nye patient yang ada semuanya adalah patient 'berlakon' untuk student2 exam. Actually doc suruh datang pukul 7 pagi tapi sebab aku orang Melayu, maka aku sampai pukul 7.30 pagi. Tak kisahlah! Doc pun tak marah. Pas serah buku merah & kad temujanji, nurse bagi aku uniform wad untuk disalin. Wah.. terkenang zaman dulu2.

Kebetulan breakfast sedang dihidang, doc suruh breakfast dulu. Harusssss aku mengadap kan. Nak tunggu lunch lambat lagi. Kang tak pasal2 aku berlapar pulak. Dahla tak bawak stok makan apa2 nak alas perut. Tengah sedap2 pulun makan tiba2 doc datang kat aku.

"Adha, patient untuk exam hari ni dah penuh. Jadi, awak tak perlu warded lah"

"Hah?" Sambil mengunyah mi goreng.

"Ye, tak sangka pulak patient yang kami panggil semuanya datang. Actually memang kami panggil lebih sebab takut ada yang tak datang. Tapi nampaknya, hari ni semua ada. Jadi..."

"So saya tak perlu warded la ye? Boleh balik ke nurse?" Dalam hati rasa frust sikit2. Maklumlah, niat murni aku nak tolong student tak kesampaian.

"A'ah awak boleh balik. Erm, awak bekerja ke? Sebagai apa?"

(Ar.. masa ni aku rasa macam nak melompat dah. Bestnya tak payah warded. Jam pun baru pukul 8.15 pagi. Nak mintak mc jugak, aku tak kira!)

"Doc, boleh dapat mc tak. Sebab saya kerja hari ni. Nak masuk pun dah lambat"

"Ok, saya bagi awak mc. Salin baju then datang kaunter ye. Habiskan makan dulu"

"Ok..." Sambil menghabiskan mi goreng & air teh yang ada. Cepat2 salin baju (buang karan je salin uniform tadi) then terus ke kaunter.

"Ni mc awak, saya bagi untuk hari ni. Dan ini sedikit saguhati untuk awak"

"Saguhati? Apa ni doktor? Eh tak payahlah...."

"Iye, pihak HUKM memang berniat nak bagi saguhati ni kepada semua patient yang sudi luangkan masa untuk student2 kami"

"Isk isk.. malulah pulak doktor. Dahlah makan free (merujuk kepada mi goreng dan air teh tadi), tak jadi warded, dapat mc lagi, malulah dapat saguhati"

(tapi dalam hati korang tahu jelah macam mana gumbira tak kepalang aku kan. Siap jeling2 lagi saguhati tu)

"Ambillah.. bayar duit teksi"

(Yezza, memang pagi tadi aku gigih ke spital naik teksi. Tu pasal lambat 30 minit - alasan)

"Ok doc, terima kasihla ye"

Yahoooooooooo!!! Syok syok syok! Dapat mc! Dapat cuti! Dan dapat saguhati! Best3!

Nak tahu apa saguhati aku?




Sekeping not RM50.



Alhamdulillah!...

5 comments:

jackapron said...

Dapat 50 hinggit.. Blhler blanjer makan!

ena said...

wah wah wah uji, dah mcm layanan 3star hotel la pulak, just hotel xyah tukar uniform...jeles jeles nak jadi tikus makmal jugak, nak mc jugak, n nak 50 hinggit jugak!!!!!!kenapa aku yang kena test fax machine???

Mak Izz said...

jack - x boleh

ena - next pregnancy checkup kt HUKM ek. agak2 dlm hjg bln 3 (sbb student tgh exam time ni). btw aku rasa sbb ko wanita bertuah kut, tu psl kena test fax machine. hikhik.. sbr na, sbr :P

nixaeemran said...

jadi tikus pun tikuslar...

Nur Irfan Juezrie said...

tu la pasal..tikus pun takpa.. dpt 50 hengget.. sapa nk bg saja2 kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Terima kasih kerana sudi melawat blog ini!